H BMW αποκτά τον έλεγχο της κοινής εταιρείας της με την Brilliance Automotive


Η BMW φαίνεται πως έχει μεγάλα σχέδια για την Κίνα και για αυτό αύξησε το ποσοστό της στην κοινή της εταιρεία με την Brilliance στο 75%.

  • 12/10/2018

Η κινεζική κυβέρνηση άλλαξε πρόσφατα τη νομοθεσία και πλέον επιτρέπεται σε ένα ξένο κατασκευαστή να κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό στην κοινή εταιρεία που έχει με κάποια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία. Η πρώτη εταιρεία που έσπευσε να κάνει χρήση των νέων δεδομένων είναι η BMW η οποία αύξησε το ποσοστό της στην κοινή εταιρεία που έχει με την  Brilliance China Automotive, μια από τις γνωστές κινέζικες εταιρείες του κλάδου, από το 50% στο 75%.

Αυτή η μεταβολή θα ισχύσει από το 2022, ενώ ταυτόχρονα οι δύο εταιρείες υπέγραψαν την επέκταση της συνεργασίας τους για άλλα 22 ολόκληρα χρόνια. Από το 2018 μέχρι και το 2040 δηλαδή. Η BMW Brilliance Automotive έχει δύο εργοστάσια στις πόλεις Tiexi και Dadong, τα οποία πέρυσι κατασκεύασαν σχεδόν 400.000 αυτοκίνητα.

Στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευάζονται συνολικά 6 μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, μεταξύ αυτών η σειρά 1 sedan, η σειρά 2 Active Tourer, η X1 και η λιμουζίνα της σειράς 1. Στο δεύτερο κατασκευάζεται η επιμηκυμένη έκδοση της σειράς 5 καθώς και η X3, ενώ από το 2020 θα προστεθεί και η φουλ ηλεκτρική iX3. Ο στόχος είναι η συνολική παραγωγή να φτάσει τις 650.000 μονάδες μια για το σκοπό αυτό θα επενδυθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Πέρα από αυτήν την αλλαγή στη νομοθεσία που προαναφέραμε η κινέζικη κυβέρνηση μείωσε και τους δασμούς που επιβάλλονται στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από το 25 στο 15% σε μια προσπάθεια ανοίγματος της εγχώριας αγοράς.