Η ΒΜW ξεπέρασε τη Mercedes-Benz σε πωλήσεις


Έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς διάκρισης η Mercedes-Benz έχασε την πρωτιά στις πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων από την BMW, βάσει των στοιχείων πωλήσεων που ανακοίνωσαν για το 2021 οι δύο εταιρείες. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/1/2022

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, οι ετήσιες πωλήσεις της Mercedes-Benz Cars παγκοσμίως το 2021 έφτασαν περίπου στα 2,09 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα (2.093.476 για την ακρίβεια), ενώ αυτές της BMW περίπου τα 2,2 εκατομμύρια μονάδες. Έτσι, η βαυαρική εταιρεία βρέθηκε στην πρώτη θέση έπειτα από πέντε χρόνια στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποια θα επικρατήσει κάθε έτος.

Η βασική αιτία για την οποία η Mercedes-Benz κατετάγη δεύτερη μεταξύ των κατασκευαστών πολυτελών οχημάτων είναι η έλλειψη ημιαγωγών, όπως ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η εταιρεία, οι ετήσιες πωλήσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν πέρυσι κατά 5% συγκριτικά με αυτές του 2020.

Αναλυτικότερα, το 2021, οι πωλήσεις της στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 25%, στην Ευρώπη κατά 11%, στην Κίνα κατά 2% και στις χώρες της Ασίας κατά 1,6%. Αντιθέτως, αυξήθηκαν αυτές στη Βόρεια Αμερική (κατά 0,3%) και στις ΗΠΑ (κατά 0,4%).

Σε ό,τι αφορά στα μοντέλα της, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι πέρυσι οι πωλήσεις των Plug-in Hybrid και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της αυξήθηκαν κατά 69% συγκριτικά με αυτές του 2020. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν συνολικά 227.458 οχήματα αυτής της τεχνολογίας, εκ των οποίων τα 48.936 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Μάλιστα, η εταιρεία είχε 16.370 παραγγελίες για την EQS εντός του Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή του πρώτου μήνα στον οποίο ξεκίνησε η διάθεσή της στην αγορά.

Εκπρόσωπος της Mercedes-Benz δήλωσε ότι η έλλειψη τσιπ θα επηρεάσει την παραγωγική δυνατότητά της και την καινούργια χρονιά λέγοντας: «Η κατάσταση για την προμήθεια ημιαγωγών παραμένει ασταθής και η έλλειψη αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα τρίμηνα όσον αφορά την παραγωγή και τις πωλήσεις». Τέλος, η BMW αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα, εντός του Ιανουαρίου, αναλυτικά στοιχεία από τις παγκόσμιες πωλήσεις της την περσινή χρονιά.