Η Bugatti Centodieci των 8 εκατομμυρίων ευρώ στην αεροδυναμική σήραγγα (Video)


To υπεραυτοκίνητο των 1.600 ίππων της Bugatti των μόλις 10 αντιτύπων ολοκληρώνει τις δοκιμές στην υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα της γαλλικής εταιρείας. 

  • 1/9/2021

Η σημασία της αεροδυναμικής απόδοσης, στα πανίσχυρα σπορ μοντέλα επιδόσεων είναι πολύ μεγάλη. Και για αυτό το λόγο όλοι οι κατασκευαστές supercars περνούν ατέλειωτες ώρες από την εξέλιξη κάθε νέου μοντέλου στην αεροδυναμική σήραγγα.

Η κορυφαία αεροδυναμική με την βέλτιστη ροή του αέρα έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίσταση του αέρα και άρα προσφέρει καλύτερες επιδόσεις και σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Η Bugatti είναι ανάμεσα στις πολυτελείς μάρκες σπορ υπεραυτοκινήτων που δίνουν τεράστια προσοχή στον τομέα της αεροδυναμικής και γι’ αυτό έβαλε την Centodieci να κάνει εκτεταμένες δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα πριν αυτή βγει στην παραγωγή.

Με μόλις 10 μονάδες να προγραμματίζεται να κατασκευαστούν βέβαια, η λέξη παραγωγή είναι σχετική για τον Γάλλο κατασκευαστή. Όπως συνηθίζει η Bugatti αναζητά την τελειότητα σε κάθε τομέα, ζητώντας τη βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση από τη νέα Centodieci.

Στην υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα της εταιρείας, οι μηχανικοί της Bugatti ελέγχουν τη ροή του αέρα πάνω και γύρω από το αμάξωμα της Centodieci σε πολλές διαφορετικές ταχύτητες που ξεκινούν από τα 140 χλμ./ώρα και φτάνουν μέχρι τα 300 χλμ./ώρα.

Ανεξάρτητα από τον όγκο παραγωγής, κάθε μοντέλο της Bugatti περνά τις ανάλογες δοκιμές από την αεροδυναμική σήραγγα με τον αέρα να παράγεται από έναν έλικα διαμέτρου 8 μέτρων, ο οποίος κινείται από έναν κινητήρα 9.300 ίππων.

H Centodieci υπενθυμίζουμε ότι εξοπλίζεται με έναν W16 τετραπλού turbo 8,0 λίτρων που παράγει μέγιστη ισχύ 1.600 ίππων και συνδυάζεται με 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Οι χρόνοι των επιδόσεων είναι όπως φυσικά εντυπωσιακοί με το 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 2,4 δευτερόλεπτα, το 0-200 να χρειάζεται 6,1 δεύτερα και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 380 χλμ./ώρα.

Η Centodieci είναι περιορισμένης παραγωγής 10 μονάδων, όλα εκ των οποίων πουλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες σε τιμές που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ ανά αυτοκίνητο. Η παράδοση των μοντέλων θα ξεκινήσει το 2022.