Η «διαστημική» C3 Chevrolet Corvette ενός πιλότου του Apollo 15 (photos)


Η σπάνια C3 Chevrolet Corvette του 1971, που οδηγήθηκε από τον πιλότο του Apollo 15, Al Worden, δέχθηκε πλήρη ανανέωση, υπενθυμίζοντάς μας πόσο εντυπωσιακή είναι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 9/8/2022

Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέτρεπε την επισφράγιση μιας οικονομικής συμφωνίας μεταξύ της Chevrolet και της NASA, η συσχέτιση των δύο ήταν πολύ γνωστή, κατά τη δεκαετία του '70. Οι αστροναύτες είχαν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν μία Corvette για έναν χρόνο με μόλις 1 δολ. Αυτή ήταν μία κίνηση προσπάθειας για διαφήμιση της Chevrolet, που πέτυχε σε εξαιρετικό βαθμό.

Η συγκεκριμένη C3 Chevrolet Corvette είχε ενοικιαστεί για το προαναφερθέν ποσό του ενός δολαρίου, στον πιλότο του Apollo 15, Al Worden, και είχε ειδικά τροποποιηθεί γι' αυτόν. Άλλοι δύο πιλότοι είχαν ενοικιάσει Corvette του 1971, όμως τα ιστορικά αυτοκίνητα δε διασώθηκαν.

Το αγαπημένο αυτοκίνητο του Worden, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Corvette, βρισκόταν παρκαρισμένο σε ένα χωράφι για πολλά χρόνια, και βρέθηκε σε μία μάντρα αυτοκινήτων το 2017. Τα κατά παραγγελία χρώματα δεν είχαν ξεθωριάσει με τα χρόνια, η κατάσταση του οχήματος όμως ήταν σχετικά κακή, αφού ήταν εγκαταλειμμένο για χρόνια.

Τώρα, ο εγγονός του Worden, σε συνεργασία με τη Luna Replicas, θα επαναφέρει το ιστορικό όχημα στην αρχική του κατάσταση, κάνοντάς το πλήρως λειτουργικό.

Υπάρχει ακόμα μία λεπτομέρεια που κάνει αυτό το αυτοκίνητο ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς, παρόλο που το Apollo 15 αποτέλεσε την πέμπτη αποστολή της NASA στη Σελήνη, ήταν παράλληλα η πρώτη εκ των «J» αποστολών της, που στόχευαν στην επέκταση της σεληνιακής εξερεύνησης και γνώσης. Ο Al Worden ήταν υπεύθυνος αυτής της αποστολής, στην οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το όχημα «Σεληνιακής Περιπλάνησης» (Lunar Roving Vehicle), το πρώτο όχημα, ελεγχόμενο από τον άνθρωπο, που πατούσε σε χώμα άλλου σώματος του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Al Worden πέθανε το 2020, και δυστυχώς δε θα δει ποτέ την αναβίωση του αγαπημένου του αυτοκινήτου, όμως το εγχείρημα αυτό παραμένει ιδιαίτερης σημασίας.