H Dyson σταματά την εξέλιξη του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου


Το φιλόδοξο σχέδιο της Dyson για την κατασκευή και πώληση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σταμάτησαν αρκετά πριν την ολοκλήρωση και παρουσίασή του.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/10/2019

Το 2021 η Dyson, η εταιρεία που κατασκευάζει οικιακό εξοπλισμό όπως ηλεκτρικές σκούπες κ.λπ., θα παρουσίαζε το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο. Το οποίο εξέλισσε το τμήμα της Dyson Automotive που είχε εξελιχθεί ακριβώς για αυτό το σκοπό.

Το Dyson EV θα ήταν μια λιμουζίνα με χαρακτηριστικά crossover και τα χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της μάρκας και δισεκατομμυριούχο James Dyson, θα το έκαναν να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα αυτοκίνητα της αγοράς. Η επένδυση για το σκοπό αυτό έφτασε τα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο όλο πρότζεκτ έφταναν τους 500.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τα σήματα της Dyson όμως δεν θα κατασκευαστεί τελικά ποτέ, μιας και η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει την εξέλιξη του, παρόλο που σύμφωνα με τον James Dyson «η ομάδα εξέλιξε ένα φανταστικό αυτοκίνητο», καθώς θεώρησε πως πολύ δύσκολα το συγκεκριμένο εγχείρημα θα ήταν επιτυχημένο εμπορικά.

Για να καταλήξουν σε αυτήν την απόφαση ο ιδιοκτήτης και τα στελέχη της Dyson έλαβαν υπόψη τους καταρχήν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εταιρείες όπως η Tesla ή η Nio να βγάλουν χρήματα πουλώντας τα ηλεκτρικά τους μοντέλα. Ταυτόχρονα συνυπολόγισαν και την ταχύτητα με την οποία παραδοσιακοί και καταξιωμένοι κατασκευαστές μπαίνουν στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

H Dyson πάντως θεωρεί πως η τεχνολογία που έχει ήδη αναπτυχθεί θα χρησιμοποιηθεί σε άλλους κλάδους της αλλά και ότι θα καταφέρει να απορροφήσει σε αυτούς αν όχι όλους τους περισσότερους εργαζόμενους της Dyson Automotive.