Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την έλλειψη των μικροτσίπ με επένδυση «μαμούθ» 43 δις ευρώ


Το πλάνο δράσης έχεις ως στόχο η ευρωπαϊκή παραγωγή των μικροτσίπ να αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στις ελλείψεις σε μικροτσίπ με ένα κοινό πλάνο δράση το οποίο έχει ως στόχο η και επενδύει 43 δις ευρώ προκειμένου να επαναφέρει τους αριθμούς και τη διαθεσιμότητά τους στο σημείο που ήταν πριν το ξεκίνημα της πανδημίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/11/2022

Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκοσμίως, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από την αρχή της πανδημίας, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση. 

Τώρα, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό πλάνο δράσης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η έλλειψη ενός από τα πιο σημαντικά μέρη στα αυτοκίνητα, τα μικροτσίπ. Η επένδυση θα ανέρχεται στα 43 δις ευρώ και θα στοχεύει στην επανεκκίνηση της παραγωγής.

Αυτό θα επεκτείνει το φάσμα των εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ που θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά, που θα δώσει «πνοή» στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η καλή διαχείριση των πόρων και των χρημάτων των επενδύσεων έχει αποτελέσει επίσης «αγκάθι» στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα κράτη μέλη να αποφασίζουν κατά της ανακατανομής των 400 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την επέκταση των ερευνητικών προγραμμάτων, στην ενίσχυση των μικροτσίπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι των μικρότερων βιομηχανιών μικροτσίπ της Ε.Ε., εξέφρασαν την ανησυχία τους στο συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, σχετικά με το αν τα εν λόγω χρήματα θα ωφελήσουν όλες τις χώρες, ή μόνο τις πιο ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως τη Γερμανία.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει κληθεί να εγκρίνει το δικό του πλάνο πριν οι τρεις θεσμοί διαπραγματευτούν μία τελική απόφαση. Ο στόχος της ΕΕ είναι, μέχρι το 2030, η παραγωγή μικροτσίπ της να φτάσει στο 20% του παγκοσμίου συνόλου.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχετικό της πλάνο, ονόματι 'EU Chips Act', που θα καταλήξει στην απεξάρτησή της από το ασιατικό μονοπώλιο, μία επένδυση 43 δις ευρώ, που θα αφορά στην έρευνα αλλά και στην παραγωγή στον τομέα των ημιαγωγών. Το σχέδιο αυτό δε θα οριστικοποιηθεί μέχρι το 2023, όμως πολλές εταιρείες κολοσσοί στη συγκεκριμένη αγορά, όπως η Intel, η GlobalFoundries, η STMicroelectronics και η Infineon Technologies, έχουν ήδη περάσει στην καταασκευή των δικών τους μονάδων παραγωγής μικροτσίπ.