Η Ε.Ε. θα θέσει αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία» η οποία προβλέπει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και μικρότερο όριο εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 12/12/2019
Σε ομιλία της, η κυρία Ursula von der Leyen, η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε έναν νέο «οδικό χάρτη» για την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι θα προταθούν αυστηρότερα όρια εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα τα οποία θα ισχύουν από το 2030. 
 
Όπως είπε η κυρία von der Leyen, η οποία ανέλαβε χρέη από την 1η Δεκεμβρίου, ως το 2021 θα προτείνει να αναθεωρηθούν ως προς το αυστηρότερο τα όρια που θα ισχύουν, με σκοπό να ξεκινήσει από το 2025 η προσπάθεια για μηδενικούς ρύπους. Τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε νόμο για μείωση κατά 37,5% του ορίου εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με αυτό του 2021 (σημ.: να περιοριστεί στα 60 g/km έναντι των 95 g/km, συγκριτικά).
  
 
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει έναν νέο στόχο, αλλά ένα τέτοιο βήμα προϋποθέτει την εκτίμηση του αντίκτυπου που θα έχει στην οικονομία αλλά και την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να γίνει νόμος».
 
 
Οι πρώτες αντιδράσεις στις δηλώσεις της κυρίας von der Leyen ήρθαν από τους μεγάλους κατασκευαστές της Ευρώπης. Ο κ. Bernhard Mattes, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών («VDA») δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει κίνδυνος από την αυστηροποίηση του ορίου για τους ρύπους παγκοσμίως, παρότι το πιο πρόσφατο συμφωνήθηκε μόλις πέρυσι». Επίσης, ο κ. Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος του Oμίλου PSA και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων («ACEA»), τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πει σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αυτό: «Η ελευθερία της μετακίνησης είναι βασικό στοιχείο των δημοκρατιών μας. Πολλά πρέπει να συντονίζονται και να συνυπολογίζονται σφαιρικά για να εξασφαλίζουν μια οικονομικά ανεκτή και διαχρονική κινητικότητα».