Η επετειακή Lancia Stratos έρχεται από το μέλλον


Το 2023 η Lancia Stratos συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής και εμείς γνωρίζουμε ήδη τον τρόπο με τον οποίο θα το γιορτάσουμε.

  • 4/10/2020

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η Lancia αναζητούσε εκείνο το αυτοκίνητο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη θρυλική Fulvia, όχι μόνον στις γραμμές παραγωγής αλλά και στον στίβο των ράλλυ, όπου η ιταλική φίρμα ήδη μετρούσε αρκετές διακρίσεις.

Η απόφαση να μην απευθυνθεί στον οίκο Pininfarina με τον οποίο είχε χτίσει μια εξαιρετική συνεργασία αλλά στον Bertone θεωρήθηκε από πολλούς παρακινδυνευμένη, ωστόσο, ήταν προφανές ότι η Lancia ήθελε να ξεφύγει από τα τετριμμένα σχεδιαστικά πρότυπα εκείνης της εποχής.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρωτότυπο Lancia Zero, το οποίο παρέδωσε ο ίδιος ο Bertone στη Lancia, αναγκάζοντας όλους τους εργαζόμενους της ιταλικής φίρμας να συγκεντρωθούν γύρω του και να τον χειροκροτήσουν.

Η Lancia έδωσε το πράσινο φως και ο Marcelo Gandini –ο άνθρωπος που σχεδίασε τόσο την Lamborghini Miuraόσο και την Countach- ανέλαβε το δύσκολο έργο να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο παραγωγής.

Έναν χρόνο αργότερα τα πάντα ήταν έτοιμα. Η Lancia Stratos πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στην έκθεση αυτοκινήτου του Τορίνο το 1971 ενώ το 1973 πέρασε στην παραγωγή διαθέτοντας στα σπλάχνα της τον εξακύλινδρο κινητήρα της Ferrari Dino.

H συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή, με τη Lancia Stratos να γράφει τη δική της χρυσή σελίδα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και να αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα πλέον εμβληματικά τετράτροχα του πλανήτη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν λίγοι εκείνοι που έχουν εργαστεί πάνω στην αναβίωσή της και της επιστροφής της στη γραμμή παραγωγής. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και ο Εσθονός σχεδιαστής Meelis Lillemets, ο οποίος δημιούργησε ένα φουτουριστικό πρωτότυπο με αφορμή τα επερχόμενα πεντηκοστά γενέθλια του αυτοκινήτου το 2023.

Ας ελπίσουμε ότι σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα δεν θα μιλάμε για ένα φιλόδοξο σχεδιαστικό project αλλά για τον διάδοχο ενός θρύλου ο οποίος θα έχει πάρει σάρκα και οστά.