Η εντυπωσιακή McLaren Elva είναι το νέο μέλος της Ultimate Series


Η βρετανική φίρμα αποκάλυψε ένα νέα διθέσιο roadster με τον γνωστό V8 και ένα ιδιαίτερο αμάξωμα από το οποίο απουσιάζει το παρμπρίζ και τα παράθυρα!

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/11/2019

H ολοκαίνουργια Elva είχε μήνες τώρα συλληφθεί να βολτάρει καμουφλαρισμένη στους δρόμους και τώρα έφτασε η ώρα της επίσημης παρουσίασής της. Πρόκειται για μια ειδική έκδοση της Ultimate Series που θα παραχθεί σε 399 μονάδες με την κάθε μία να κοστίζει 1,66 εκατομμύρια ευρώ (στην Βρετανία μαζί με τους φόρους).

Παράλληλα η Elva αποτίει φόρο τιμής στο open-cockpit μοντέλο M1A που είχε σχεδιάσει την δεκαετία του 1960 ο Bruce McLaren. Είναι επίσης το ελαφρύτερο μοντέλο που έχει κατασκευάσει η βρετανική εταιρία (δεν διευκρινίζεται το απόβαρο) μιας και σχεδόν τα πάντα είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, από τα καθίσματα μέχρι και τα δισκόφρενα.

Την κίνηση της Elva αναλαμβάνει ο γνωστός V8 των 4,0 lt με το διπλό turbo και την ισχύ στους 815 PS και 800 Nm (πρόκειται για το ίδιο μοτέρ από τις Senna GTR και Senna). Σχετικά με τις επιδόσεις τα πρώτα 100 km/h από στάση πετυχαίνονται σε λιγότερο από 3 sec όταν το 0-200 km/h είναι ταχύτερη από της McLaren Senna και διαρκούν 6,7 sec.

Φυσικά το κύριο χαρακτηριστικό του αμαξώματος είναι η απουσία του παρμπρίζ, αλλά αν ο πελάτης το επιθυμεί ή για χώρες με διαφορετική έγκριση τύπου διατίθεται και προσθαφαιρούμενο (παρμπρίζ). Όπως και να ΄χει η McLaren στέκεται ιδιαίτερα στην τεχνολογία Active Air Management System (AAMS) η οποία ανακόπτει σε μεγάλο βαθμό την ροή του αέρα προς τους οδηγό/ συνοδηγό.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ειδική αεροδυναμική μελέτη με ενεργά στοιχεία για την βέλτιστη ροή του αέρα, υδραυλική ενεργή ανάρτηση, ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι για καλύτερη αίσθηση κ.α.