Η επόμενη γενιά των Toyota GT86 και Subaru BRZ θα βασίζεται σε πλαίσιο της πρώτης


Το σίγουρο είναι πως η συνεργασία των Toyota και Subaru στα μικρά τους σπορ μοντέλα θα συνεχιστούν και στην πορεία. Όλα τα άλλα είναι ανοιχτά.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/4/2019

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για τους διαδόχους των μικρών σπορ μοντέλων των Toyota και Subaru, των GT86 και BRZ αντίστοιχα. Για τα πάντα υπάρχουν μόνο εικασίες και φήμες. Εικασίες για το πότε θα παρουσιαστούν με τις περισσότερες φήμες να συγκλίνουν προς τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Εικασίες και για το τεχνολογικό τους υπόβαθρο, με πρώτο και καλύτερο το πλαίσιο στο οποίο θα βασίζονται.

Για το υπάρχον πλαίσιο τα χρόνια έχουν περάσει και κρίνεται μη ανταγωνιστικό για τα νέα σπορ μοντέλα. Η πιο λογική επιλογή από όλες τις απόψεις είναι να χρησιμοποιηθεί το καινούργιο μεταβλητό πλαίσιο της Toyota, το TNGA, που ήδη χρησιμοποιείται σε πολλά μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας. Από το CH-R μέχρι τη νέα Corolla και το καινούργιο RAV4.

Έτσι λοιπόν το νέο πλαίσιο μπορεί να προσφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακος. Παράλληλα θα προσφέρει και μια αυξημένη ακαμψία, που θα έχει θετικά αποτελέσματα και στα δυναμικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό πάντως που συνηγορεί για το TNGA είναι το ότι ευθύς εξαρχής έχει εξελιχθεί για τη χρήση σε προσθιοκίνητα, τετρακίνητα αλλά και πισωκίνητα μοντέλα που εδώ είναι και  το ζητούμενο.

Αντίθετα το παγκόσμιο πλαίσιο (Global Platform) της Subaru έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την τετρακίνηση. Ο κινητήρας πάντως αναμένεται να είναι και πάλι επίπεδος (boxer).