H Ευρώπη κρατά «ζωντανά» τα station wagon


Παρά την δημοφιλικότητα που γνωρίζουν τα SUV και τα crossover οι ευρωπαϊκές αγορές στηρίζουν τα wagon.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/10/2019

Όπως και να το κάνουμε τα station wagon είναι ίσως ο πιο πρακτικός τύπος αμαξωμάτων μιας και όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται ένας αχανής χώρους φόρτωσης. Τουλάχιστον αυτό ισχύει σε σχέση με τα παραδοσιακά hatchbacks ή sedans. Αλλά ακόμη και τα ψηλότερα SUV δεν μπορεί να πει κανείς πως προσφέρουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα από τα SW.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρόλο που το 1 στα 3 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη είναι SUV/ crossover (34% σύμφωνα με την JATO), τα SW έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα μερίδιο 11%. Το μερίδιο αυτό αντιστοιχεί σε 1,7 εκατομμύρια για φέτος από τα 2 εκ. πωλήσεις SW που ήταν το 2016. Μάλιστα η Jato Dynamics εκτιμά πως οι πωλήσεις SW θα είναι στο 1,5 εκ. το 2025.

Το 2017, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 72% των συνολικών πωλήσεων των SW παγκοσμίως με τις αγορές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων σε αυτού του τύπου τα αμαξώματα, όπως αναφέρει η Autonews Europe.

H Γερμανία παραμένει η καλύτερη αγορά των SW. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα station συμπεριλαμβάνονται οι αντίστοιχες εκδόσεις των Skoda Fabia και Renault Clio ενώ στις μεγαλύτερες κατηγορίες κυριαρχούν τα SW των Skoda Octavia και Ford Focus. Στα πολυτελέστερα μοντέλα οι εκδόσεις των Audi A4/ A6, του VW Passat και της BMW 5 κυριαρχούν.

Πάντως στα επόμενα χρόνια αναμένεται ένα comeback στα χαμηλότερα σχήματα αφού τα SUV και τα crossovers έχουν αυξημένο βάρος και αεροδυναμική. Κάτι που δεν ταιριάζει και με το προφίλ του εξηλεκτρισμού.