Η FCA επενδύει στο 500 EV


H Fiat Chrysler Automobiles σκοπεύει να επενδύσει 700.000.000 ευρώ για να δημιουργήσει μια νέα γραμμή παραγωγής για την κατασκευή του καινούργιου ηλεκτροκίνητου 500.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 12/7/2019

Η επένδυση θα αφορά στο ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori της FIAT, το οποίο βρίσκεται στο Τορίνο και το οποίο εφέτος συμπληρώνει 80 χρόνια λειτουργίας. Σύμφωνα με τον κ. Pietro Gorlier, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα προστεθεί μία επιπλέον γραμμή παραγωγής από την οποία θα μπορούν να βγαίνουν έως και 80.000 οχήματα ετησίως.

Όπως δήλωσε ο κ. Gorlier, με αυτόν τον τρόπο η FCA θέλει να προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιό της για τη δημιουργία του ηλεκτροκίνητου νέου 500 όπως και άλλων αντίστοιχων μοντέλων της, καθώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια συγχώνευσής της με τον Όμιλο Renault. Το καινούργιο 500 EV θα προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά. Η πρώτη αντίστοιχη προσπάθεια της FIAT με το 500e (φωτογραφία) δεν ήταν επιτυχημένη εμπορικά (θυμίζουμε ότι το 500e προοριζόταν αποκλειστικά για τη αμερικανική αγορά και κατασκευάζεται στο Μεξικό). Μάλιστα, το 2014 ο αείμνηστος Sergio Marchionne, είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς να μην αγοράζουν το 500e, για να μην υπάρχει ζήτηση και να μην αναγκάζεται η εταιρεία να το παράγει, καθώς έχανε χρήματα από την κατασκευή καθενός από αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Gorlier, ως το 2021 η FCA θα επενδύσει συνολικά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσιά της στην Ιταλία και να εξελίξει ή να αναβαθμίσει συνολικά 13 μοντέλα της. Το καινούργιο 500 EV θα βασίζεται στο πρωτότυπο Centoventi.

Πρόσφατα η FCA δημιούργησε τη μονάδα e-Mobility για την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική η οποία θα έχει σαν αποστολή να διαχειριστεί όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα η FCA πρόσφατα σύναψε συμφωνίες με τους πάροχους ενέργειας Enel X και Engie ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις που θα κάνουν πιο εύκολη, απλή και οικονομική τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ομίλου.

Στην Ιταλία ο όμιλος σχεδιάζει την τοποθέτηση περισσότερων από 900 σταθμούς φόρτισης στις εγκαταστάσεις του, 1.200 σταθμών στα καταστήματα της Leasys και περισσότερους από 1.100 σταθμούς στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπόρων και επισκευαστών. Η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 33 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει προγράμματα που αφορούν στην πρωτοποριακή τεχνολογία Vehicle-to-Grid που επιτρέπει την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ του οχήματος (όταν δεν τη χρειάζεται) και του δικτύου.