Η FCA θα πάρει δάνειο ύψους 6,3 δισ. ευρώ από το ιταλικό κράτος


Με το πολύ μεγάλο αυτό ποσό η Fiat Chrysler Automobiles θα καλύψει τις υποχρεώσεις της στην Ιταλία και θα κάνει και κάποιες επενδύσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: FCA
  • 19/6/2020

Πριν από περίπου ένα μήνα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα δάνειο ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που η FCΑ προσπαθούσε να λάβει από το ιταλικό δημόσιο. Από ότι φαίνεται η συμφωνία δανειοδότησης είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί και αν γίνει αυτό τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί στην Ευρώπη σε αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακόμα βέβαια εκκρεμεί η έγκριση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, του Roberto Gualteri, αλλά μάλλον πρόκειται για μια τυπική ενέργεια καθώς οι σύμβουλοί του έχουν ήδη εγκρίνει το δάνειο. Επίσης ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος  Intesa Sanpaulo S.p.A είχε δώσει τη δική του έγκριση πριν από έναν μήνα, ενώ η αντασφαλιστική Sace S.p.A εγγυάται για το 80% του ποσού.

Η FCA έχει δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσει το ποσό αποκλειστικά για τις δραστηριότητές της στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει πως με τα χρήματα του δανείου θα καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων της και οι οφειλές της στους προμηθευτές της, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επενδύσεις στα εργοστάσιά της. Η αλυσίδα των προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιταλία περιλαμβάνει περίπου 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο τζίρος των οποίων φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.