Η FCA θα συνεργαστεί με την Tesla για να μειώσει την εκπομπή CO2 του στόλου της


Προκειμένου η Fiat-Chrysler να αποφύγει τα εκατομμύρια ευρώ προστίμων που θα προκύψουν από τις υψηλότερες εκπομπές CO2 στην Ε.Ε. συμφώνησε με την Tesla.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/4/2019

Την είδηση ανέδειξαν οι Financial Times και σε δημοσίευμά τους αναφέρεται πως η Fiat-Chrysler θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Tesla για να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα του στόλου της (αντίστοιχη συνεργασία ακούγεται για την Mazda με την Toyota). Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως όριο τον μέσο όρο 95 g CO2/km για κάθε εταιρικό στόλο μέχρι το τέλος του 2020.

Ένας όμιλος θεωρείται τόσο η Fiat-Chrysler που περιλαμβάνει και την Jeep όσο και το VW Group κ.α. Για παράδειγμα ένα μοντέλο πολύ υψηλών εκπομπών ρύπων, π.χ. μια Bentley, δεν υπολογίζεται ξεχωριστά αλλά σε όλο τον όμιλο. Έτσι, ο μέσος όρος μειώνεται μαζί με τα ηλεκτρικά μηδενικών ρύπων των άλλων σημάτων, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει το «παράθυρο συμψηφισμού» των εκπομπών ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κατασκευαστές.  

Έτσι, η FCA που βλέπει να μην μπορεί να πετύχει το όριο της Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει με την Tesla να συμπεριλάβει πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων για να αποφύγει τα πρόστιμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Για το 2018 ο μέσος όρος της FCA ήταν στα 123 g CO2/km, σύμφωνα με την Jato Dynamics, και το 2021 εκτιμάται πως θα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 100 με τα πρόστιμα να φτάνουν τα περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ.