H Ford αναζητά πληροφορίες για αυτό το μυστηριώδες πρωτότυπο Mustang


Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σαφώς και τηρούν αρχεία με τα μοντέλα παραγωγής αλλά και τα πρωτότυπά τους αλλά μερικά τους ξεφεύγουν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/4/2020

Η Mustang είναι εδώ και δεκαετίες ένα από τα βαριά χαρτιά της γκάμας της Ford, η οποία ετοιμάζεται ήδη για την επόμενη γενιά της. Την έβδομη κατά σειρά, η οποία έχει τον εσωτερικό κωδικό S650 και αναμένεται προς τα τέλη του 2022. Και θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα μια υβριδική ή plug-in υβριδική έκδοση σχεδιασμένη γύρω από έναν EcoBoost.

Φυσικά το νέο μοντέλο, που αναμένεται αρκετά ριζοσπαστικό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και κάποιες πτυχές από τη μακρόχρονη ιστορία του μοντέλου. Για παράδειγμα το πρωτότυπο των φωτογραφιών μας.

Είναι δεδομένο πως για την πρώτη γενιά της Mustang, που κατασκευαζόταν από το 1964 έως το 1973, είχαν δοκιμαστεί λύσεις με τον κινητήρα στο κέντρο σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις. Μια από αυτές και σίγουρα η πιο γνωστή είναι το Experimental Mach 2, που παρουσιάστηκε πάνω κάτω το 1970, είχε ύψος ούτε 1,20 m και έναν αγωνιστικών προδιαγραφών V8 με 4.734 cc.

Του Experimental Mach 2 όμως είχε προηγηθεί, κατά τουλάχιστον ένα χρόνο, το πρωτότυπο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Ουσιαστικά ήταν το επόμενο concept μετά την Mustang 1 του 1962 και το πρόβλημα είναι πως κανείς στη Ford δεν το θυμάται. Και κανείς βέβαια δεν γνωρίζει κάτι για αυτό. Πέρα από το ότι βασιζόταν στο πλαίσιο και το αμάξωμα το μοντέλου του 1966. Έτσι η Ford αναζητά πλέον κάποιον που θα μπορούσε να δώσει περισσότερα στοιχεία και δεδομένα για αυτό το κυριολεκτικά «χαμένο» πρωτότυπο.