H Ford παρουσίασε τον νέο crate κινητήρα


Ο θηριώδης «Godzilla» ατμοσφαιρικός V8 κινητήρας 7,3 L ενισχύεται κατά 188 PS και μετατρέπεται σε «Megazilla» 624 PS.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: FORD PERFORMANCE PARTS
  • 14/12/2022

Ένας ατμοσφαιρικός V8 κινητήρας 7,3 L, με ισχύ 436 PS και ροπή 644 Nm μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος, χωρίς να αυξηθεί η χωρητικότητά του;

Η απάντηση είναι ναι, αν πρόκειται για τον crate κινητήρα της Ford. Μετά από 2 χρόνια αναμονής, οι Αμερικανοί παρουσίασαν την «Megazilla» εκδοχή του συγκεκριμένου «Godzilla» κινητήρα, ο οποίος αποδίδει, πλέον, 624 PS και 868 Nm ροπής.

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Road & Track, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι εκτός από διατήρηση ίδιας χωρητικότητας, η Ford διατήρησε και την ατμοσφαιρική λειτουργία του. Ενώ το μπλοκ από χυτοσίδηρο και ο στροφαλοφόρος άξονας από σφυρήλατο χάλυβα παραμένουν αμετάβλητοι, υπάρχουν σφυρήλατες μπιέλες, σφυρήλατα πιστόνια Mahle και βελτιστοποιημένες κυλινδροκεφαλές.

Πάνω από τον κινητήρα, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο ετήσιο Performance Racing Industry show στην Indianapolis, υπάρχει μια πολλαπλή εισαγωγής χαμηλού προφίλ Ford Performance και πεταλούδα γκαζιού 92 mm από τον υπερτροφοδοτούμενο «Predator» V-8 της Mustang Shelby GT500.

Η μέγιστη ισχύς του «Megazilla» αποδίδεται στις 5.800 rpm, ενώ η κορυφαία τιμή της ροπής 2.000 rpm χαμηλότερα. Ωστόσο, η Ford επισημαίνει ότι 678 Nm είναι διαθέσιμα από τις 2.500 rpm μέχρι τις 6.000 rpm!

Οι crate κινητήρες πωλούνται μεμονωμένα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, είτε για να αντικαταστήσουν κάποιον άλλο κινητήρα, είτε για να «εφοδιάσουν» ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής. Ένας εκπρόσωπος της Ford τόνισε στο «Road & Track» μέσω e-mail ότι ο «Megazilla» προορίζεται «να είναι εύκολα προσαρμόσιμος σε αυτοκίνητα και όχι μόνο σε φορτηγά».

Η εταιρεία αναφέρει ότι ο V8 «Megazilla» θα είναι διαθέσιμος από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, χωρίς να γνωστοποιεί το κόστος του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο «Godzilla» που «αντικαθιστά» - και έκανε ντεμπούτο στο Super Duty pickup truck του 2020 - κοστίζει αυτή τη στιγμή 9.175 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρόσθετων που απαιτούνται.

Πηγή: Road & Track