H Ford προειδοποιεί για μετακίνηση της παραγωγής της από τη Μεγάλη Βρετανία


Το Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου θα είναι καταστροφικό για τους κατασκευαστές σύμφωνα με τη Ford.

  • 14/2/2019

To Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Έτσι μετά την απόφαση της Nissan να μεταφέρει της επόμενης γενιάς του X-Trail από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ιαπωνία η Ford προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση πως εξετάζει τη μεταφορά και της δικής της παραγωγής έξω από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους The Times οι επικεφαλής της Ford τόνισαν στην πρωθυπουργό Teresa May σε μια ιδιωτική επικοινωνία με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών πως εξετάζονται εναλλακτικοί χώροι παραγωγής σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Από τη δική της πλευράς η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε πως η κυβέρνησή της εξετάζει ένα πακέτο μέτρων στήριξης των εταιρειών που θα επηρεαστούν από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η αποχώρηση της Ford και της παραγωγής της από τη Μεγάλη Βρετανία θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της τελευταίας, καθώς η πολυεθνική εταιρεία απασχολεί συνολικά 13.000 εργαζομένους και πολλούς περισσότερους στην αλυσίδα των προμηθευτών της. Η εταιρεία έχει 3 εργοστάσια στη Μεγάλη Βρετανία που κατασκευάζουν κινητήρες και κιβώτια, καθώς και ένα Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης (R&D).

Ανεξάρτητα πάντως από το Brexit με ή χωρίς συμφωνία η Ford προχωρά ένα μεγάλο πλάνο ανασυγκρότησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε μια μείωση 400 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο κινητήρων  της στην Ουαλία.