H Ford θα κατασκευάζει ηλεκτρικά με βάση την πλατφόρμα της VW


Ανακοινώθηκε και επίσημα πως η Ford θα χρησιμοποιεί την MEB πλατφόρμα για να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Γερμανία.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/7/2019

Τα ηλεκτρικά μοντέλα της Ford θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Κολονία. Με την σειρά της η VW θα επενδύσει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία Argo την οποία έχουν ιδρύσει μαζί με την Ford για την εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας διευρυμένης συμμαχίας μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ο CEO της VW Herbert Diess και ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Jim Hackett. Οι τελικές υπογραφές θα πέσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Wolfsburg της Γερμανίας.

H VW έχει επενδύσει 7 δισεκατομμύρια από το 2016 πάνω στην πλατφόρμα MEB. Aπό το 2023 η Ford θα χρησιμοποιεί την MEB για τα δικά της ηλεκτρικά (αρχικά ένα και μετά θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο) και έχει ως στόχο να πουλήσει πάνω από 600.000 EV μέσα σε μια εξαετία.  

Η VW θα αγοράσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Argo AI από τη Ford για τρία χρόνια. Η Ford θα επενδύσει τα υπόλοιπα 600 εκατομμύρια δολάρια από την ήδη ανακοινωθείσα δέσμευση μετρητών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Argo AI.

Μαζί με άλλες συναλλαγές οι Ford και VW θα είναι ισότιμοι εταίροι στην Argo AI με έδρα το Πίτσμπουργκ και μετοχική αξία στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατέχουν το συντριπτικό ποσοστό των μετοχών της Argo AI, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί στους υπαλλήλους της Argo AI.