H Foxconn αφήνει τα iPhone και φτιάχνει πλατφόρμα EV!


Η εταιρία που γνωρίζουμε κυρίως από την παραγωγή των κινητών τηλεφώνων της Apple, παρουσίασε τη νέα της «EV Open platform» την οποία επιθυμεί να μοιραστεί με κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτων που θα ενδιαφερθεί!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 17/10/2020

Αυτό, αντικειμενικά, είναι ένα σοβαρό νέο στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όχι μόνο γιατί ένας ακόμη παίκτης εισέρχεται από το πουθενά, αλλά κυρίως γιατί επιδιώκει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού! Για όσους μπορείτε να ανατρέξετε μερικά χρόνια πριν, όταν η Google ξεκινούσε να προσφέρει ένα ανοικτό λογισμικό, ονόματι Android, σε εταιρίες που πιθανά ενδιαφέρονταν, μπορείτε να καταλάβετε το γιατί.

Δεν βρίσκονται όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στο ίδιο σημείο εξέλιξης, ούτε και οι πόροι που μπορούν να αντλήσουν είναι ανάλογοι. Εάν λοιπόν κάποιος εμφανιστεί με μία σύγχρονη ηλεκτρική πλατφόρμα, την οποία προσφέρει δωρεάν (χωρίς τα κόστη εξέλιξης) τότε πολλοί μπορούν να συσπειρωθούν γύρω του.

Η νέα αυτή πλατφόρμα, σύμφωνα με την Foxconn, θα μπορεί να υποστηρίζει μοντέλα με μεταξόνιο από 2,75 έως και 3,1 μέτρα. Μιλάμε δηλαδή από ευρύχωρα μικρομεσαία μέχρι αρκετά μεγάλα SUV. Το δάπεδό της, αντίστοιχα, θα φιλοξενεί, σε πρώτη φάση, τρεις διαφορετικής χωρητικότητας συσσωρευτές, 93, 100 και 116 kWh.

Αναφορικά με τους κινητήρες, υπάρχει η ευελιξία να χρησιμοποιείται ένα μόνο σύνολο, για μοντέλα με κίνηση στους δύο τροχούς, ή δύο ηλεκτρικά μοτέρ, για κίνηση και στους δύο άξονες. Οι μπροστινοί κινητήρες που θα είναι διαθέσιμοι έχουν ισχύ 129, 204 και 272 PS. Πίσω πάλι υπάρχουν τέσσερα διαθέσιμα σύνολα, ισχύος 204, 272, 326 και 462 PS!

Στα όσα προσφέρει η εταιρία συμπεριλάβετε επίσης εξελιγμένο λογισμικό, over-the-air αναβαθμίσεις και τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης! Με αυτά ως δεδομένα, αναμένουμε σύντομα εξελίξεις από το μέτωπο των υπολοίπων αυτοκινητοβιομηχανιών.