Η General Motors επιστρέφει στην Ευρώπη – Με ποιο μοντέλο θα «σπάσει» το ρόδι


Η General Motors επιστρέφει στην ευρωπαϊκή αγορά με μία ιδιαίτερα επιθετική και αμιγώς εξηλεκτρισμένη στρατηγική.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CADILLAC
  • 15/5/2023

Η General Motors επιβεβαίωσε ότι η επιστροφή της στην ευρωπαϊκή αγορά δεν αργεί. Πρόκειται για μία κίνηση που αναμενόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο, όταν ο Αμερικανός κολοσσός είχε αφήσει την πόρτα ανοιχτή σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η στρατηγική της GM θα βασιστεί αποκλειστικά στον εξηλεκτρισμό, και πιο συγκεκριμένα στην Cadillac Lyriq, η οποία θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα καταφτάσει στα ευρωπαϊκά εδάφη. Φυσικά, ο ηλεκτρισμός είναι εκείνος που επέτρεψε στην αμερικανική εταιρεία να κάνει την επιστροφή του στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς έρχεται να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους κατασκευαστές στην άνοδο του αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Την πορεία που θα ακολουθήσει η General Motors έκανε γνωστή η ίδια η πρόεδρος της εταιρείας στην Ευρώπη, Jaclyn McQuaid, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα σημεία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 'Future Of The Car' που διοργάνωσαν οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την McQuaid, η GM θα βρίσκεται σε θέση να πουλά ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη πριν το τέλος το 2023, μία ημερομηνία που φαίνεται ότι θα πλησιάσει προς το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες χώρες που θα λάβουν τα προϊόντα της General Motors θα είναι αυτές της Σκανδιναβίας. Ο ηλεκτρισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης κι η αγορά κινείται ιδιαίτερα γρήγορα εκεί. Τα στελέχη της εταιρείας δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα ποιες ακριβώς θα είναι οι χώρες αυτές, όμως το πιθανότερο σενάριο θέλει τη Νορβηγία να μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Chevrolet Equinox
Chevrolet Equinox

Το προϊόν με το οποίο θα καταφτάσει η GM στην Ευρώπη είναι -προς το παρόν- ένα: Η Cadillac Lyriq. Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV των Αμερικανών θα αποτελέσει την πρώτη πρότασή τους, όμως θα ακολουθήσουν κι άλλα μοντέλα, αφού η γκάμα EV τους επεκτείνεται συνεχώς. Η Chevrolet φαίνεται να είναι η επόμενη μάρκα της GM που θα «πατήσει» στην ευρωπαϊκή αγορά, με το Equinox, ένα ηλεκτρικό SUV που θα ξεκινήσει το εμπορικό του ταξίδι στις ΗΠΑ μέσα στο τρέχον έτος, όπως και το Blazer, ακόμα ένα EV SUV που θα πάρει κι αυτό το δρόμο προς τις εκθέσεις πριν το τέλος της χρονιάς.

Η Cadillac βρίσκεται επίσης σε διαδικασία εξέλιξης ενός νέου οχήματος, το οποίο θα γίνει ο διάδοχος της XT4 στην γκάμα της. Το compact SUV της εταιρείας θα έχει 100% εξηλεκτρισμένο προφίλ και θα ταιριάζει απόλυτα στα ευρωπαϊκά δεδομένα λόγω του περιορισμένου μεγέθους του.