Η GM στοχεύει να μην πουλά αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης το 2035


Η κολοσσιαία πολυεθνική θέλει να γίνει κλιματικά ουδέτερη και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφει μεγάλο μέρος των επενδύσεών της.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 29/1/2021

Ακόμα ένας μεγάλος όμιλος πιστεύει πως έφτασε η ώρα να δρομολογήσει την αποχώρηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το προσκήνιο. Πρόκειται για τη GM η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «θέλει να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές ρύπων στα ελαφρά επαγγελματικά της οχήματα έως το 2035».

Η κίνηση αυτή δεν είναι βέβαια μεμονωμένη, καθώς εντάσσεται στην πρόθεση της εταιρείας να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Και αυτό τόσο για τις λειτουργίες όσο και για τα αυτοκίνητά της που αντιπροσωπεύουν το 75% των εκπομπών άνθρακά της.

Έτσι έως το 2025 η εταιρεία θέλει το 40% των μοντέλων της στις ΗΠΑ να είναι ηλεκτρικά, ενώ η παγκόσμια γκάμα της θα περιλαμβάνει περίπου 30 ηλεκτρικά προϊόντα. Και προκειμένου όλα αυτά να μπορούν και να φορτίζονται η GM θα συνεργαστεί με την EVgo για την εγκατάσταση 2.700 ταχυφορτιστών.

Ενδιαφέρον πάντως είναι πως στην ανακοίνωση της GM αναφέρεται ο όρος ελαφρά επαγγελματικά, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα πιο βαριά της μοντέλα, όπως τα Sliverado 2500 και 3500 μπορεί και να έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035. Ο προγραμματισμός της πάντως θέλει το 50% των εξόδων της να αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την αυτόνομη οδήγηση.

Σε ότι αφορά τις λειτουργίες και τις εγκαταστάσεις της η GM στοχεύει να χρησιμοποιεί 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 στις ΗΠΑ και έως το 2035 παγκοσμίως.