Η Honda αποκάλυψε τις επιδόσεις και την τιμή του νέου Civic Type R


Μετά από 4 μήνες, έφτασε η ώρα να μάθουμε πόσα PS αποδίδει, πόσο γρήγορα επιταχύνει από στάση στα 100 km/h και τι τελική ταχύτητα έχει το ταχύτατο hot hatch.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/11/2022

Όταν η Honda προχώρησε στην παγκόσμια παρουσίαση του Civic Type R, η οποία έγινε διαδικτυακά στις 21 Ιουλίου, δεν έδωσε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές του.

Επεσήμανε σαφώς ότι πρόκειται για το πιο γρήγορο Civic Type R όλων των εποχών, με κινητήρα 2,0 L, αλλά αυτό μπορούσαμε ήδη να το υποψιαστούμε. Στις αρχές Απριλίου, σε καμουφλαρισμένη έκδοση, σημείωσε νέο ρεκόρ γύρου στην πίστα της Suzuka.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να μάθουμε τις λεπτομέρειες για τη μηχανολογική «καρδιά» του και τις επιδόσεις του. Η Honda Europe το παρουσίασε, αποκαλύπτοντας ότι το turbo VTEC σύνολο αποδίδει 329 PS στις 6.500 rpm και 420 Nm ροπής, τα οποία είναι διαθέσιμα στις 2.200 rpm και παραμένουν έως τις 4.000 rpm. Ετσι, το νέο Honda Civic Type R μπορεί να επιταχύνει από 0-100 km/h σε μόλις 5,4 sec. και να φτάσει σε τελική ταχύτητα τα 275 km/h. Στοιχεία απόδοσης που είχαν «διαρρεύσει» από ένα ιαπωνικό εγχειρίδιο, μαζί με πολλά άλλα χαρακτηριστικά, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Το νέο hot hatch, που κουβαλάει ιστορία 25 ετών με 6 γενιές, είναι άμεσα διαθέσιμο για παραγγελία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην τιμή των 46.995 αγγλικών λιρών, περίπου 54.400 ευρώ. Οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται από τον Ιανουάριο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι είναι το πιο ισχυρό Civic Type R που έχει κατασκευαστεί ποτέ, οι μηχανικοί της Honda έχουν βελτιώσει τις εκπομπές ρύπων και την οικονομία καυσίμου. Το αποτέλεσμα των εκτεταμένων τεχνολογικών εξελίξεων είναι 186 g/km εκπομπών CO2, με κατανάλωση 8,2 l/100km (WLTP).

«Γιορτάζοντας 25 χρόνια επιτυχίας, το Civic Type R είναι ένας cult ήρωας για πολλούς πιστούς πελάτες, λέσχες οδηγών και κοινότητες σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Tom Gardner, Senior Vice President της Honda Motor Europe Ltd. «Η τελευταία γενιά βασίζεται στην επιτυχία των προκατόχων του, εισάγοντας τις τεχνολογίες της Honda που προέρχονται από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό για να προσφέρουν την πιο εστιασμένη στις επιδόσεις εμπειρία Civic Type R στην ιστορία μας».

Η αλήθεια είναι ότι επικράτησε μεγάλη ανυπομονησία για την παρουσίαση του νέου Civic Type R και η μυστικοπάθεια των Ιαπώνων για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φούντωσε τις υποθέσεις. Αμέσως μετά την παρουσίασή του τον περασμένο Ιούλιο, γεννήθηκαν προσδοκίες για την ισχύ του από τις αλλαγές που εμφάνισε σε ζάντες και ελαστικά.

Στη συνέχεια, ιαπωνικός λογαριασμός στο Twitter αποκάλυψε το γραφικό που εμφανίζεται στον ψηφιακό πίνακα οργάνων του. Λίγο μετά, έγινε γνωστή η χώρα παραγωγής του, ενώ ομάδα σχεδιαστών του διαδικτύου το «φαντάστηκε» σε έκδοση station wagon.

Και η ίδια η Honda, πάντως, φρόντισε να «τροφοδοτήσει» τον ενθουσιασμό, αφενός βάζοντας τον Max Verstappen να το οδηγήσει στην πίστα Euro Ring και αφετέρου παρουσιάζοντας μία νέα σειρά με αξεσουάρ που το «απογειώνουν». Αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει «επτασφράγιστο μυστικό» τη διαδικασία παραγωγής του, τα στάδια της οποίας διέρρευσαν στο YouTube.