Η Honda αποχαιρετά τον Asimo (Video)


Η Honda αποφάσισε να τραβήξει την... πρίζα από το γνωστό ρομποτάκι της, τον Asimo. Ωστόσο, οι τεχνολογίες, που εξελίχθηκαν για το ανθρωποειδές, θα συνεχίσουν να υφίστανται και να χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές.

  • 3/7/2018

Η ιστορία του Asimo ξεκινά το -μακρινό, πια- 1986, τότε που η Honda εγκαινίασε το προχωρημένο κέντρο ερευνών της στη Saitama της Ιαπωνίας, εκεί που επίσης ξεκίνησε η εξέλιξη των κυψελών καυσίμου με υδρογόνο και του αεροσκάφους HondaJet.

Επίσης, το ρομπότ, που έχει τη δυνατότητα να περπατά, έκανε την 1η εμφάνισή του το 2000 και έφτασε έως και την 7η γενιά του το 2011. Η σύγχρονη εκδοχή του ρομπότ έχει ύψος 1,30 m και ζυγίζει 48 kg. Χάρη στους αισθητήρες του και τη δυνατότητα διατήρησης της ισορροπίας, το ρομπότ μπορεί να περπατήσει όπως ένας άνθρωπος και να τρέξει ακόμα και με ταχύτητα έως και 9 km/h, να ανοίξει ένα μπουκάλι και να σερβίρει το περιεχόμενό του.

Πάντως, με την εξέλιξη να μην προχωρά και τη μη ύπαρξη άμεσου εμπορικού ενδιαφέροντος αυτού του προϊόντος, η ιαπωνική χρηματιστηριακή εφημερίδα Nikkei Asian Review ανέφερε ότι η Honda σταμάτησε την παραγωγή του Asimo, έστω κι αν η εταιρεία έχει σκοπό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία του σε άλλες εφαρμογές.

Μία από αυτές είναι η εξέλιξη αυτόνομων αυτοκινήτων, η οποία κάνει χρήση πολλών αισθητήρων, που κατασκευάστηκαν αρχικά για τον Asimo. Επίσης, η Honda χρησιμοποιεί την ικανότητα του Asimo να βαδίζει για την κατασκευή βοηθητικών συστημάτων, που προορίζονται για μεγαλύτερους ηλικίας ανθρώπους, αλλά και γι’ αυτούς, που έχουν κινητικές δυσκολίες. Η Honda έχει εξελίξει επίσης μία μηχανή του γκαζόν, που λειτουργεί αυτόνομα, ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος, καθώς και μία μοτοσικλέτα, που ισορροπεί από μόνη της.