Η Honda πουλά τον κινητήρα του Civic Type R μεμονωμένα


O κινητήρας του Type R είναι πανίσχυρος αλλά και πανάκριβος μέχρι να είναι έτοιμος για λειτουργία.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 11/2/2021

Το Crate Engine σημαίνει στην πράξη «κινητήρας σε κιβώτιο». Πρόκειται δηλαδή για τη μεμονωμένη πώληση κινητήρα, που προορίζεται είτε να αντικαταστήσει κάποιον άλλο ή να τοποθετηθεί σε κάποιο μοντέλο περιορισμένης παραγωγής.

Οι κινητήρες Crate, που κατά βάση είναι αμερικάνικο φαινόμενο, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να χάνουν έδαφος, μιας και τα μηχανικά σύνολα γίνονταν όλο και πιο πολύπλοκα και ήταν απόλυτα προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένα μοντέλα.

Επειδή όμως όλα κάνουν τον κύκλο τους οι κινητήρες Crate έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ πλέον μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία και η Honda. H οποία διαθέτει τον τετρακύλινδρο των 2,0 lt του Civic Type R με τα 320 PS και τα 400 Nm, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από το λεγόμενο Controls Package. Που περιλαμβάνει την κεντρική μονάδα ελέγχου (CPU), προγραμματισμένη από το τμήμα HPD (Honda Performance Development) της ιαπωνικής εταιρείας, μαζί με το δυναμό, τη μίζα και ένα καινούργιο πεντάλ του γκαζιού.

Ο κινητήρας αυτός καθαυτός κοστίζει περίπου 5.600 ευρώ, το Controls Package 1.820 ευρώ, ενώ για να λειτουργήσει ο κινητήρας χρειάζονται μεταξύ άλλων γραμμές καυσίμου, λίπανσης και ψύξης, «παππάς» και φίλτρο αέρα, σύστημα εξαγωγής και φυσικά ένα κιβώτιο κατάλληλο για το συγκεκριμένο κινητήρα. Με όλα αυτά το κόστος ανεβαίνει σημαντικά, ενώ ο συγκεκριμένος κινητήρας προορίζεται μόνο για χρήση σε πίστες και γενικά κλειστούς χώρους.