H Honda θα είναι η πρώτη με αυτόνομα μοντέλα επιπέδου 3 στην παραγωγή!


To καινούργιο Legend που αναμένεται την άνοιξη θα είναι το πρώτο μοντέλο παγκοσμίως με δυνατότητες αυτόνομης κίνησης τρίτου επιπέδου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΗONDA
  • 12/11/2020

Η Honda θα είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα προχωρήσει στο επίπεδο τρία της αυτόνομης οδήγησης. Το όμως σημαίνει αυτό το επίπεδο 3; Σύμφωνα με την κατάταξη των αυτόνομων οχημάτων αλλά και με τα ισχύοντα νομικά δεδομένα θα μπορούν να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους με κίνηση και ο οδηγός να μην έχει την προσοχή του και το βλέμμα του στο δρόμο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη άδεια στη Honda για τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος το οποίο ονομάζει “Traffic Jam Pilot”, ενώ φαίνεται να στηρίζει την ανάπτυξη των συστημάτων του είδους. Άλλωστε χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος είπε πως «τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα παίζουν σπουδαίο ρόλο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στην εξασφάλιση δυνατότητας μετακίνησης για τους πιο ηλικιωμένους και στις μεταφορές».

Για το επίπεδο 3 το αυτοκίνητο θα πρέπει να διαθέτει σύστημα προειδοποίησης του οδηγού για τη μεταβίβαση του ελέγχου σε αυτόν και που θα εγγυάται την ασφάλεια για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει και σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης του οδηγού, προστασία έναντι κυβερνό-επιθέσεων αλλά και μια συσκευή καταγραφής της λειτουργίας του συστήματος αυτόνομης οδήγησης για ένα εξάμηνο ή για 2.500 ενεργοποιήσεις του.

Τέλος εξωτερικά θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη σήμανση, π.χ. αυτοκόλλητο, που να κάνει σαφές πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης. Το πρώτο Honda που θα είναι αυτόνομο τρίτου επιπέδου θα είναι το νέο Legend που θα παρουσιαστεί περίπου τον ερχόμενο Μάρτιο.