H Huawei θα χρησιμοποιήσει το 5G για να εξελίξει ραντάρ για αυτόνομα οχήματα


Η κινεζική εταιρεία μπορεί να υπολείπεται στον αυτοκινητικό τομέα σε σχέση με άλλες έχει όμως τη διάθεση να καλύψει την υστέρησή της.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/10/2019

H κινεζική Huawei, που συγκαταλέγεται μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών, θα χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία 5G της προκειμένου να αναπτύξει ραντάρ που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα οχήματα. Μάλιστα ο αντιπρόεδρός της Xu Zhijun κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Πεκίνο τόνισε πως η εταιρεία θέλει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ένα «οικοσύστημα» αισθητήρων σε αυτοκίνητα, ενώ η τεχνολογία 5G θα χρησιμοποιηθεί για ραντάρ LIDAR, που έχουν ακρίβεια mm. Τα ραντάρ αυτά σε συνδυασμό με άλλα ραντάρ που λειτουργούν με laser και θα εξελιχθούν επίσης από την Huawei και θα συλλέγουν πληροφορίες για το περιβάλλον γύρω από τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Το ζήτημα βέβαια που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι πως στο συγκεκριμένο τομέα η Huawei είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας αλλά και κατασκευαστές αυτοκινήτων που αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα. Το σίγουρο είναι πως οι δυνατότητες και η οικονομική επιφάνεια της εταιρείας θα της επιτρέψουν να εξελίξει γρήγορα τη συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά το ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα.

Ένα άλλο θέμα είναι η συνεχιζόμενη διαμάχη της Huawei με τις ΗΠΑ, καθώς αξιωματούχοι της τελευταίας έχουν εκφράσει έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο στην εταιρεία όσο και στην τεχνολογία 5G της. Και αν οι νομοθέτες απαγορεύσουν τη χρήση αισθητήρων της Huawei σε αυτοκίνητα που θα οδηγούνται στις ΗΠΑ έχει αυτομάτως χαθεί η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.