Η Hyundai σχεδιάζει να εξαγοράσει την Fiat-Chrysler;


Οι φήμες για την εξαγορά της FCA από την Hyundai επανέρχονται, αυτή τη φορά υπό το πρίσμα των τελευταίων ανακοινώσεων του Sergio Marchionne την 1η Ιουνίου στους μετόχους της εταιρίας.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/6/2018

Αν και οι ανακοινώσεις του Sergio Marchionne (και η γραβάτα που φόρεσε για να το γιορτάσει...) κάνουν λόγο για οριστικό τέλος του χρέους του γκρουπ FCA, οι φήμες για την εξαγορά του επανέρχονται. Αυτή τη φορά η εφημερίδα "Asia Times" αναφέρει ότι ο CEO της Hyunda, Chung Mong-Koo έχει πλέον προσωπικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας, και περιμένει η μετοχή να επανέλθει σε λογικά επίπεδα για να κάνει την κίνησή του. 

Όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα γίνει πριν αποχωρήσει o Marchionne από την θέση του CEO του γκρουπ μέσα στην επόμενη χρονιά. Η αποχώρηση του Marchionne και η δύσκολη αντικατάστασή του, θα αφήσει όπως υποστηρίζουν ένα μεγάλο κενό στο management της εταιρίας, καθώς ο πρόεδρος της και εγγονός του Gianni Agnelli, John Elkann δεν δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αυτοκινητικό κομμάτι της εταιρίας.

Η Hyundai θα μπορούσε να είναι ένας ιδανικός συνεταίρος για την FCA, καθώς η τελευταία είναι ιδιαίτερα αδύναμη στην Ασία, όπου η Hyundai έχει μεγάλη δύναμη. Επιπλέον η ειδική σχέση εμπορίου μεταξύ Κορέας και ΗΠΑ θα γλίτωνε τα αυτοκίνητα της FCA από τον ιδιότυπο πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση του Donald Trump. 

Οι φήμες είχαν κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή τους πέρσι, όταν η Hyundai είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την συνεργασία με την FCA. Όμως τότε και οι δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων και ο Marchionne είχαν αρνηθεί τα δημοσιεύματα. Αργότερα οι δύο εταιρίες είχαν επιβεβαιώσει ότι μελετούν την συνεργασία σε τεχνολογικό επίπεδο, και συγκεκριμένα στα κιβώτια και στην τεχνολογία fuell cells. 

Από την πλευρά της FCA, είναι γνωστό ότι ο Marchionne είναι μεγάλος θιασώτης των συνεργασιών, και είχε ήδη κάνει τις κινήσεις του τόσο προς την GM όσο και προς την PSA αλλά και Κινέζους κατασκευαστές. Αν πάντως τα πράγματα προχωρήσουν μεταξύ Hyundai και FCA θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο, με περίπου 11,5 εκατομμύρια πωλήσεις τον χρόνο.