Η ηλεκτροκίνηση θα "κόψει" 500.000 θέσεις εργασίας έως το 2030!


Η μετάβαση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αλλαγή της μεθόδου εργασίας στις γραμμές παραγωγής, με μετεκπαίδευση εργαζομένων αλλά και απολύσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/9/2021

Η αύξηση την παραγωγή αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων αναμένεται να επιφέρει μεταβολή στην παραγωγική διαδικασία στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών, δηλαδή αλλαγή στον τρόπο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτά. 

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα όμιλος Boston Consulting Group, ως το 2030 θα χρειαστεί να απολυθούν 500.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού το οποίο απασχολείται στην αυτοκινητοβιομηχανία στη Γηραιά Ήπειρο επί συνόλου περίπου 5.700.000 εργαζομένων που είναι σήμερα.

Οι απολύσεις θα αφορούν κυρίως σε όσους δουλεύουν σε εργοστάσια παραγωγής κινητήρων, καθώς αυτοί αναμένεται να μειωθούν σε ποσοστό μεταξύ 20%-42% ως το τέλος της δεκαετίας. Αντιθέτως, στην έρευνα αναφέρεται ότι αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας στις εταιρείες που θα εφοδιάζουν τον κλάδο με τμήματα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στον τομέα παραγωγής θερμικών κινητήρων θα πρέπει να μετεκπαιδευτούν ώστε να μπορέσουν να απασχοληθούν σε μια άλλη θέση, είτε στην αυτοκινητοβιομηχανία είτε σε άλλον επαγγελματικό τομέα.

Για τον λόγο αυτό, τόσο οι εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις στις χώρες που κατασκευάζουν αυτοκίνητα όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εστιάσουν στο να κάνουν τους βιομηχανικούς εργάτες του κλάδου να έχουν τα προσόντα να εργαστούν στον τομέα παραγωγής ενέργειας ή στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών και εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο σημαντικότερος κλάδος παραγωγής στις χώρες της Ευρώπης και θα πρέπει να παραμείνει για να μπορούν να σταθούν απέναντι στην Ασία και τις ΗΠΑ στον τομέα της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν τα απαραίτητα εφόδια και για παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία.