H Jaguar αναβιώνει τη C-Type!


70 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της C-Type, η Jaguar αποφασίζει να κατασκευάσει οκτώ νέα αντίτυπα, στα ίδια πρότυπα και με τα ίδια χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 1950!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 28/1/2021

Δεν γνωρίζουμε τι σκεπτικό υπάρχει πίσω από τους Βρετανούς κατασκευαστές να αναβιώνουν αυτοκίνητα παλαιότερων δεκαετιών (βλέπε Aston Martin DB5) θα πούμε όμως πως αυτό μας αρέσει. Για την ακρίβεια μας αρέσει πολύ και ελπίζουμε να δούμε ανάλογες κινήσεις σύντομα από εταιρίες όπως η Mercedes-Benz, η Alfa Romeo και άλλες…

Στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος για τη Jaguar και την επιλογή της να τιμήσει την επέτειο των 70 ετών από την παραγωγή της πρώτης C-Type, με την κατασκευή οκτώ νέων αυτοκινήτων, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση αυτής! Για την ακρίβεια τα αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές της C-Type του 1951 αλλά της αγωνιστικής εκδοχής του μοντέλου, που κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans, το 1953.

Τα οκτώ αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν στο χέρι, από έμπειρους τεχνίτες της εταιρίας, στις εγκαταστάσεις της Jaguar Land Rover, Classic Works facility, στο Coventry. Για να είναι όσο το δυνατό πιο πιστά αντίγραφα της αυθεντικής C-Type, οι τεχνικοί δεν θα βασιστούν μόνο στα αρχικά σχέδια αλλά θα σκανάρουν ολόκληρο το αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες CAD, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο δυνατό.

Αναφορικά με τον κινητήρα, θα χρησιμοποιήσουν ένα εξακύλινδρο σε σειρά σύνολο, 3,4 λίτρων, με τρία καρμπυρατέρ της Weber, 40DCO3, το οποίο αποδίδει συνολικά 223 ίππους. Το σύστημα πέδησης, με τη σειρά του, θα βασίζεται σε δισκόφρενα, όπως ακριβώς πρωτοτυπούσε το 1953 το αγωνιστικό της φίρμας. Ενδεικτικά, οι 43 C-Type που είχαν κατασκευαστεί τότε για εύπορους πελάτες, διέθεταν ταμπούρα και μόλις δύο καρμπυρατέρ, SU.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν θα μείνουν πιστοί στην ιστορική ακρίβεια ακόμα και σε θέματα ασφαλείας, όπως στη χρήση ενός λαστιχένιου ρεζερβουάρ καυσίμου, που είχε επιλεγεί τότε για λόγους εξοικονόμησης βάρους. Πάντως για όσους τυχερούς αποκτήσουν μία από αυτές και επιθυμούν να τρέξουν σε αγώνες ιστορικών αυτοκινήτων, η εταιρία προσφέρει ως option πιστοποιημένες από τη FIA ζώνες ασφαλείας.