H Jaguar Ι-Pace δεν θεωρείται... αυτοκίνητο για το Λεξικό της Οξφόρδης!


Η Jaguar ξεκίνησε μια καμπάνια για να αναπροσαρμόσει την έννοια του αυτοκινήτου στο λεξικό της Οξφόρδης ώστε αυτή να συμπεριλάβει και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/8/2019

Εφέτος, οι δημοσιογράφοι-μέλη του θεσμού «Car of the Year» ανέδειξαν ως Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019 την Jaguar I-Pace. Ωστόσο, βάσει του επίσημου λεξικού της Οξφόρδης, αυτή δεν θεωρείται… αυτοκίνητο. Η «παραδοξότητα» αυτή έχει να κάνει με την έννοια που περιέχεται στο συγκεκριμένο λεξικό στο λήμμα αυτοκίνητο. Σε αυτό αναγράφεται: «Ένα όχημα, τυπικά με τέσσερις τροχούς, κινούμενο από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ικανό να μεταφέρει έναν μικρό αριθμό ατόμων».

Υπό αυτή την έννοια, η I-Pace δεν θεωρείται… αυτοκίνητο καθώς διαθέτει ηλεκτροκινητήρα (μάλιστα, δύο τον αριθμό) για την κίνησή της. Για το λόγο αυτό –και κυρίως για διαφημιστικούς λόγους– η Jaguar ξεκίνησε μια καμπάνια να επικαιροποιηθεί και αναπροσαρμοστεί στο συγκεκριμένο λεξικό η έννοια του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβάνοντας και τα ηλεκτροκίνητα. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο ψηφίζεται «Αυτοκίνητο της Χρονιάς», καθώς έχει προηγηθεί το Nissan Leaf, το 2011. Επίσης, πολλά σύγχρονα λεξικά περιλαμβάνουν πλέον και τα ηλεκτρικά οχήματα στο συγκεκριμένο λήμμα. Πάντως, ακόμα και η ίδια η Jaguar, στα επίσημα κείμενά της, δεν χαρακτηρίζει την I-Pace ως «αυτοκίνητο» αλλά ως «ηλεκτρικό SUV».