H Jaguar Land Rover εξέλιξε τιμόνι που διαφοροποιεί τη θερμοκρασία του


Η προειδοποίηση και η προσοχή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια και η Jaguar Land Rover ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία για το σκοπό αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 30/5/2019

Η Jaguar Land Rover, εν συντομία JLR, έχει εξελίξει ένα high tech τιμόνι, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στη Σκωτία, που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη θερμοκρασία της στεφάνης του. Επίσημα, ο λόγος ύπαρξής του είναι να βοηθά στην πλοήγηση και να ενημερώνει τους οδηγούς για επερχόμενες διασταυρώσεις με την αύξηση ή τη μείωση της θερμοκρασίας σε αυτή (στεφάνη).

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο πλευρών της τελευταίας μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 6 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου οι προειδοποιήσεις να γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον οδηγό. Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα η διαφορά αυτή να ρυθμιστεί στο επίπεδο που επιθυμεί κάποιος. Η JLR, πάντως, λέει πως το σύστημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Στην ουσία, το σύστημα εξυπηρετεί στο να αυξήσει την προσοχή του οδηγού και την αυτοσυγκέντρωσή του, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο. Κι αυτό γιατί η απόσπαση της προσοχής του είναι μια από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί π.χ. και στα paddles των αυτόματων κιβωτίων των οχημάτων με σύστημα ημιαυτόνομης ή αυτόνομης κίνησης. Με τη διαφορά θερμοκρασίας στο τιμόνι, ο οδηγός θα καταλάβαινε άμεσα πότε ο έλεγχος είναι στον ίδιο ή στο αυτοκίνητο.