H Jaguar Land Rover εξελίσσει «αυτόματες» πόρτες


Η βρετανική εταιρία εξελίσσει ένα σύστημα που οι πόρτες θα ανοίγουν και θα κλείνουν αυτόματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 21/12/2018

Στόχος αυτού του συστήματος είναι η πιο εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες διευκολύνοντας τις μετακινήσεις τους και βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους. Το σύστημα εξελίσσεται εδώ και έξι μήνες και δοκιμάζεται ήδη σε ένα Range Rover Sport και μελλοντικά θα μπορεί να παραγγελθεί σε όλα τα μοντέλα για άτομα με αναπηρία. Η πόρτα ανοίγει αυτόματα και κλείνει με το πάτημα ενός διακόπτη.

Αισθητήρες ραντάρ που βρίσκονται στην πόρτα του οδηγού ανιχνεύουν αυτοκίνητα και άλλα εμπόδια για την αποφυγή ζημιών όταν η πόρτα ανοίγει αυτόματα. Το σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου απεικονίζει την κατάσταση κάθε πόρτας και υποστηρίζει τις  δύο μπροστινές. Το λογισμικό παρέχει επίσης τη δυνατότητα προγραμματισμού ώστε οι πόρτες να κλείνουν και να κλειδώνουν αυτόματα κάθε φορά που ο οδηγός απομακρύνεται από το αυτοκίνητο του.

Για την εξέλιξη του συστήματος η Jaguar Land Rover συνεργάστηκε με τον «χρυσό» πρωταθλητή Mark Ormrod (πρώην στρατιωτικός που έχει χάσει τα δύο του πόδια και το δεξί του χέρι) ο οποίος δηλώνει πως «…το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του αυτοκινήτου μπορεί να ακούγεται ως κάτι ασήμαντο για πολλούς ανθρώπους. Είναι όμως ένα από τα μικρά, καθημερινά εμπόδια που οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, αλλά εκείνα που δυσκολεύουν αφάνταστα τα άτομα που ζουν με αναπηρίες».