Η Jaguar Land Rover έχασε τη δίκη για το Defender από την Ineos


Ο Όμιλος Ineos κέρδισε τη δικαστική διαμάχη που είχε με την Jaguar Land Rover για το δικαίωμα χρήσης του σχήματος στο αμάξωμα του Grenadier το οποίο μοιάζει πολύ με αυτό του προηγούμενου Defender.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/8/2020

Ο Όμιλος Ineos, ο οποίος δραστηριοποιείται στη δημιουργία χημικών και πετροχημικών προϊόντων, παρουσίασε το Grenadier πέρυσι προς τα τέλη του έτους και ανακοινώθηκε ότι το νέο 4x4 μοντέλο θα μπει διαδικασία παραγωγής. Άλλωστε, η ίδρυση της Ineos Automotive αυτόν τον σκοπό είχε. Βεβαίως, το αμάξωμα του αυτοκινήτου μοιάζει πάρα πολύ με το αντίστοιχο του προηγούμενου Land Rover Defender κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο. Τα στελέχη βρετανικής εταιρείας απευθύνθηκαν στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της χώρας ζητώντας να απαγορευτεί η χρήση του συγκεκριμένου σχήματος από την Ineos για το Grenadier. 

Ineos Grenadier.
Ineos Grenadier.
Ineos Grenadier.
Ineos Grenadier.

Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση απέρριψε την προσφυγή της Jaguar Land Rover, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας από την Ineos Automotive. Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης παρότι οι διαφορές στον σχεδιασμό ίσως φανούν σημαντικές σε μερικούς ειδικούς «ενδέχεται να είναι ασήμαντες ή και να μην καταγραφούν καν από τον μέσο καταναλωτή».

Σε ανακοίνωσή της, η Jaguar Land Rover εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση, καθώς θεωρεί το σχήμα του Defender ως σήμα κατατεθέν της εταιρείας σε πολλές αγορές αυτοκινήτου παγκοσμίως. Όπως επισημαίνει: «Το Land Rover Defender είναι ένα εμβληματικό όχημα το οποίο αποτελεί μέρος του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Land Rover. Το μοναδικό σχήμα του είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και δηλοί την εταιρεία σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της, η Ineos Automotive, ως αναμενόμενο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση αναφέροντας: «Το σχήμα του Defender δεν είναι σήμα κατατεθέν και δεν ανήκει στα αγαθά της Jaguar Land Rover. Συνεχίζουμε ως έχει με το πρόγραμμα δημιουργίας του Grenadier και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα το διαθέσουμε στην αγορά εντός του 2021». Θυμίζουμε ότι η Ineos Automotive βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Daimler για την αγορά των εγκαταστάσεων της δεύτερης που βρίσκονται στη Γαλλία, ώστε να κατασκευάζεται εκεί το νέο μοντέλο.