Η Jaguar Land Rover πάει Σλοβακία!


Η βρετανική εταιρία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή του Discovery στην Σλοβακία προχωρώντας σε περικοπή θέσεων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 13/6/2018

Ένα ακόμη πλήγμα δέχεται το γόητρο της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ή για την ακρίβεια η οικονομία της χώρας αφού το Discovery από τις αρχές 2019 θα παράγεται στο νέο εργοστάσιο της Jaguar Land Rover στην Σλοβακία. Οι λόγοι είναι προφανείς και αφορούν στο χαμηλότερο εργατικό και παραγωγικό κόστος, παρόλο που το νέο Range Rover θα συνεχίσει να κατασκευάζεται σε εγγλέζικο εργοστάσιο (συγκεκριμένα στο Solihull του Birmingham).

Αυτή η αλλαγή εντάσσεται στο νέο παγκόσμιο προγραμματισμό και την στρατηγική της εταιρίας που ανήκει στον όμιλο της Tata. Για το παλιό εργοστάσιο προβλέπεται η ανακατασκευή του και η μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, τα άσχημα νέα είναι πως αυτή η αλλαγή θα επιφέρει την απόλυση περίπου 1.000 εργατών και την μείωση του ρυθμού παραγωγής σε δύο εργοστάσια που βρίσκονται στην Βρετανία.

Για λόγους κόστους η JLR έχει συμφωνήσει με την αυστριακή Steyr για την συναρμολόγηση και κατασκευή των E-Pace και I-Pace. Και ενώ οι Βρετανοί κατηγορούν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που έχει επιφέρει το Brexit, αξίζει να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην Γερμανία με την ηλεκτροκίνηση να απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.