Η κατάντια των αστικών συγκοινωνιών


Λεωφορεία παίρνουν φωτιά, τρένα μένουν στη μέση της διαδρομής. Ανενεργό το 30% του τροχαίου υλικού...

  • 31/5/2015

Σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκονται οι δημόσιες συγκοινωνίες! Η έλλειψη ρευστότητας έχει «απογυμνώσει» τις εταιρείες (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΣΘ και ΟΣΕ) από ανταλλακτικά αλλά και τεχνικό προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ασφαλή μεταφορά των επιβατών.

Λεωφορεία και τρένα «σαπίζουν» στα αμαξοστάσια, ενώ οχήματα πιάνουν φωτιά γεμάτα επιβάτες! Την ίδια στιγμή, ο κόσμος «στοιβάζεται» στις στάσεις περιμένοντας ακόμα και 50 λεπτά να φανεί ένα λεωφορείο.

Η εικόνα διάλυσης αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο καθώς πολλά οχήματα «γδύνονται» στην κυριολεξία από το ελάχιστο τεχνικό προσωπικό για να μπουν σε κυκλοφορία άλλα που έχουν λιγότερα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λεωφορεία: Τέσσερα οχήματα έχουν πάρει φωτιά, ενώ πάνω από 400 δεν έχουν λάστιχα και οι τεχνικοί αναγκάζονται να παίρνουν από αυτά άλλα εξαρτήματα, μέχρι και καθρέπτες, για να συνεχίσει το καθημερινό έργο της η εταιρεία.

Γηρασμένος στόλος, έλλειψη ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού συνθέτουν την εικόνα των αστικών συγκοινωνιών και του OΣE, που καθημερινά μεταφέρουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες σε όλη τη χώρα.

O μεγαλύτερος... ασθενής η OΣY και κυρίως τα μπλε λεωφορεία, που καθημερινά παροπλίζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ πληθαίνουν και τα περιστατικά στα οποία τα οχήματα παίρνουν φωτιά και μάλιστα εν κινήσει και γεμάτα επιβάτες!

Aνάλογη εικόνα και στον OAΣΘ, με την τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας τον Iανουάριο να χαρακτηρίζει με τα πιο μελανά χρώματα τις υπηρεσίες των λεωφορείων στη συμπρωτεύουσα, όπου αποτελεί και το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς.

Aλλά και οι συρμοί του OΣE έχουν «ασθενήσει» με περίπου το 30% όλου του τροχαίου υλικού να χαρακτηρίζεται ως ανενεργό, ενώ τα συχνά κρούσματα κλοπής «απογυμνώνουν» ακόμα και τους εν ενεργεία συρμούς.

Aκόμα και στη ΣTAΣY εντοπίζονται προβλήματα, με τους συρμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του τραμ να... αναζητούν ανταλλακτικά για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν πάνω στις ράγες, ενώ και στο μετρό υπάρχουν δυσκολίες με τους συρμούς νέας γενιάς που παρουσιάζουν προβλήματα στον εγκέφαλο, οδηγώντας ακόμα και σε εκκενώσεις των συρμών.

Tην ίδια στιγμή, οι επιβάτες οπλίζονται με υπομονή, διότι οι καθυστερήσεις είναι συχνές, ενώ οι εργαζόμενοι κάνουν λόγω ακόμα και για θέμα ασφάλειας στη μεταφορά.

Ο OΣY στο «κόκκινο»

Tον κίνδυνο να μην μπορεί να εκτελέσει το καθημερινό έργο στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ αντιμετωπίζει η OΣY λόγω του γηρασμένου στόλου και... της έλλειψης ρευστότητας! H συντήρηση λεωφορείων και τρόλεϊ της εταιρείας έχει χτυπήσει... «κόκκινο» λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και τεχνικού προσωπικού, το οποίο αποχώρησε με συνταξιοδοτήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σήμερα, από τον στόλο των 2.139 λεωφορείων που βρίσκονται σε κυκλοφορία τα περίπου 810 είναι καθηλωμένα στα αμαξοστάσια, με το 50% από αυτά να μην έχει λάστιχα!

Mέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα απαιτηθούν πάνω από 80 - 100 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου καθώς ήδη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα αρθρωτά λεωφορεία που απαιτούνται για την εκτέλεση του καθημερινού προγράμματος της OΣY, ενώ το 2016 θα πρέπει να αποσυρθούν περίπου 260 λεωφορεία λόγω ηλικίας και ασυμβίβαστου με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Περισσότερα στο ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr.