Η KIA εξετάζει την αποχώρησή της από την αγορά της Ρωσίας


Οι Νοτιοκορεάτες προβληματίζονται από την αστάθεια στη χώρα και δεν αποκλείεται να προστεθούν στη λίστα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 25/10/2022

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζονται. Η KIA εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Ρωσία, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των αυτοκινητοβιομηχανιών που ήδη έχουν ανακοινώσει την έξοδό τους από τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Νοτιοκορεάτες βλέπουν την αστάθεια να αυξάνεται στη Ρωσία, με τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, και στο χειρότερο σενάριο, μπορεί να κλείσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Αν με ρωτήσετε έναν αρνητικό παράγοντα για τις πωλήσεις, θα έλεγα ότι η αστάθεια στη Ρωσία μπορεί να επιταχυνθεί το επόμενο έτος και η ίδια η αγορά αυτοκινήτων μπορεί να κλείσει τελείως για λίγο», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, Woo-Jeong Joo, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης και πρόσθεσε: «Μπορεί να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε μόνο μια επιχείρηση after-service, επειδή βασικά δεν μπορούμε να προμηθεύσουμε αυτοκίνητα εκεί».

Οι πωλήσεις της Kia στη Ρωσία μειώθηκαν σχεδόν κατά 65% τους πρώτους 9 μήνες του 2022, με περίπου 57.000 αυτοκίνητα να παραδίδονται. Το ποσοστό μοιάζει... εξωφρενικό σε σχέση με τη μείωση μόλις 4,1% που εμφάνισε η αυτοκινητοβιομηχανία στις πωλήσεις παγκοσμίως.

Η Kia κατασκευάζει αυτοκίνητα στη Ρωσία σε εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη, που διευθύνεται από την Hyundai Motor. Η εγκατάσταση έχει ετήσια δυναμικότητα 200.000 αυτοκινήτων και απασχολεί περίπου 2.200 εργαζόμενους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hyundai.

Το 2021, η Kia ήταν η δεύτερη μάρκα σε πωλήσεις στη Ρωσία, με τα μοντέλα της να κατέχουν μερίδιο 12,3%, ακολουθώντας την τοπική AvtoVAZ με μερίδιο 21%, σύμφωνα με στοιχεία της AEB με έδρα τη Μόσχα. Η Hyundai κατέλαβε την τρίτη θέση με μερίδιο 11%.

Το ίδιο διάστημα, οι Νοτιοκορεάτες είχαν τέσσερα μοντέλα τους στη λίστα με τα 25 κορυφαία σε πωλήσεις στη Ρωσία. Ενδεικτικά, το Rio σημείωσε 82.941 πωλήσεις. Οι πωλήσεις της το 2021 στη χώρα αντιπροσώπευαν περίπου το 6% του συνόλου της, σύμφωνα με τη Samsung Securities.

Ο Joo ανέφερε επίσης ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Ρωσία και την Κίνα αναμένεται να συνεχιστούν το τέταρτο τρίμηνο. Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν η Hyundai σχεδιάζει να πουλήσει το εργοστάσιό της στη Ρωσία.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να «κατεβάζουν ρολά» στις εκεί δραστηριότητές τους. Renault και Nissan αποφάσισαν ήδη να πουλήσουν τις εγκαταστάσεις τους, έχοντας ζημιά. Η Volkswagen έχει σταματήσει την παραγωγή και ψάχνει αγοραστή για το εργοστάσιό της, Volvo, Daimler Trucks και Toyota πήραν το δρόμο της εξόδου, ενώ και η Mazda εξετάζει την οριστική της έξοδο.

Πηγή: Bloomberg