Η Κίνα θα στηρίξει τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η κινεζική κυβέρνηση θα νομοθετήσει σχετικά ώστε να στηρίξει τη δημιουργία και πώληση οχημάτων με ενεργειακές κυψέλες που εξελίσσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/9/2020

Βάσει των δηλώσεων που έκανε η κυρία Song Qiuling, ανώτατο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θα λάβει αποφάσεις για να υποστηρίξει την εξέλιξη, παραγωγή και διάθεση αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων τα οποία θα διαθέτουν κυψέλες καυσίμου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα στελέχη της κυβέρνησης επιθυμούν να ενισχύσουν τόσο την έρευνα για τη συγκεριμένη τεχνολογία όσο και την παραγωγική αλυσίδα που είναι απαραίτητη για την κατασκευή, πώληση και ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων με ενεργειακές κυψέλες.

Η Κίνα έχει ψηφίσει ευνοϊκούς νόμους και την παραγωγή και πώληση εξηλεκτρισμένων και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά της. Όπως είπε η κυρία Qiuling, η πολιτική που θα θεσμοθετηθεί θα αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογίας fuel cells τόσο για οχήματα πόλης αλλά και για βαρέως τύπου φορτηγών τα οποία εκτελούν μεταφορές. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν κίνητρα και θα επιδοτηθούν οι τοπικές αρχές για να δημιουργηθούν χώροι αποθήκευσης του υδρογόνου και πρατήρια ανεφοδιασμού για τα οχήματα αυτής της τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες που να αφορούν στα μέτρα.

Στην Κίνα, έχει συσταθεί από το 2005 η Zotye International Automobile Trading Co., Ltd, μια ιδιωτική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία, πλέον, κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα τα οποία είτε διαθέτουν μόνο συσσωρευτές είτε είναι τεχνολογίας ενεργειακών κυψελών. Πέρυσι τον Νοέμβριο, τα ανώτατα στελέχη της Zotye Auto (όπως είναι ευρύτερα γνωστή), υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τον (επίσης κινεζικό) Όμιλο Sinopec και τον γαλλικό Όμιλο Air Liquide, παρουσία του Κινέζου Προέδρου κ. Xi Jinping και του Γάλλου Προέδρου κ. Emmanuel Macron.