Η Koenigsegg ετοιμάζει 1.6 Turbo με 400+ ίππους!


Σύμφωνα με πληροφορίες o Koenigsegg προσπαθεί να εξελίξει ένα νέο μηχανικό σύνολο μόλις 1,6 λίτρων 400+ ίππων!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 29/5/2016

Η Koenigsegg δεν είναι μία εταιρία που μας έχει συνηθίσει σε κινητήρες μικρής χωρητικότητας αλλά στην κατασκευή extreme supercars.

Σε αυτήν την περίπτωση (και όχι μόνο) δείχνει να επιλέγει ένα δύσκολο μονοπάτι καθώς προσπαθεί να κάνει τα εξωτικά της αυτοκίνητα πιο πρακτικά και περισσότερο καθημερινά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες προσπαθεί να εξελίξει ένα νέο μηχανικό σύνολο μόλις 1,6 λίτρων. Παρότι οι πληροφορίες είναι ελάχιστες σε αυτό το σημείο και συνήθως τα μηχανικά σύνολα αυτού του κυβισμού είναι 4κύλινδρα, ο Christian von Koenigsegg υπόσχεται ότι ο νέος κινητήρας της εταιρίας θα αποδίδει τουλάχιστον 400 ίππους!

«Με τις ίδιες αρχές και αξίες που κατασκευάζουμε τους κινητήρες του Agera και Regera μπορούμε να κατασκευάσουμε και αυτούς τους μικρότερους σε χωρητικότητα κινητήρες», δήλωσε ο Koenigsegg. «Με το να μειώνουμε τη διάμετρο και να αυξάνουμε τη διαδρομή σε ένα πιστόνι, είμαστε ικανοί να μειώσουμε τις απώλειες σε έναν θερμικό κινητήρα. Χρησιμοποιούμε επίσης σφυρήλατα πιστόνια και μπιέλες και ανώτερης ποιότητας βαλβίδες που κάνουν έναν κινητήρα όσο πιο αποδοτικό γίνεται».  

Ο Christian μάλιστα τόνισε «Η Koenigsegg έχει αυτήν την στιγμή τον πιο αποδοτικό κινητήρα στον κόσμο» στο One:1. Η απόδοσή του αγγίζει τους 1.364 ίππους. Μιλάμε για περισσότερο από ένα «megawatt» από κινητήρα χωρητικότητας μόλις 5 λίτρων, με την απόδοση ανά λίτρο να είναι στα 273 PS! Αναλογικά αν το πάρουμε βεβαίως θα δούμε ότι αν τις ίδιες αρχές εφαρμόσει ο Koenigsegg σε έναν κινητήρα 1,6 λίτρων τότε η απόδοσή του θεωρητικά θα αγγίζει τους 436 ίππους!

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να πούμε ότι ο κινητήρας της Mercedes-AMG στις A45, CLA45 και GLA45, είναι δίλιτρος turbo και αποδίδει 381 ίππους. Παρότι είναι ο ισχυρότερος 4κύλιδρος παραγωγής στην κατηγορία του, η αναλογία ίππων ανά λίτρο στην προκειμένη περίπτωση είναι 190. Πολύ μικρότερο νούμερο από τους υποθετικούς 273 ανά λίτρο στον κινητήρα του Koenigsegg.

Αν και όποτε τελικά εξελίξει αυτόν τον κινητήρα, είναι λίγο δύσκολο να πεις που θα τον «φορέσει» ο Christian καθώς δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πληροφόρηση ούτε καν γι’ αυτό. Το πιθανότερο μάλλον σενάριο είναι να πουλήσει την τεχνολογία σε κάποιον άλλον κατασκευαστή και να τοποθετηθεί το νέο μηχανικό σύνολο σε κάποιο όχημα μαζικής παραγωγής. Πρόσφατα η εταιρία πούλησε την τεχνολογία του «FreeValve» κινητήρα της (χωρίς κλασικούς εκκεντροφόρους) στην κινέζικη Qoros και το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι με το νέο downsized υψηλής απόδοσης μηχανικό σύνολο της.