Η Lamborghini «παντρεύει» το Spotify με τη... γλυκιά μελωδία του V12 (playlist)


Η Lamborghini παίρνει τον εξωτικό ήχο της Aventador Ultimae και τον συνδυάζει με μία σειρά τραγουδιών που η ίδια επέλεξε μέσα από το Spotify.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LAMBORGHINI
  • 16/11/2022

Ποια είναι η καλύτερη μουσική για το αυτοκίνητο; Είναι το ραδιόφωνο, που πρωτομπήκε στο αυτοκίνητο τη δεκαετία του '30, ή ο κινητήρας που αντηχεί; Στην περίπτωση των μοντέλων της Lamborghini, θα μπορούσε κανείς να πει πως το δεύτερο είναι η πιο ελκυστική επιλογή.

Η ιταλική μάρκα, βέβαια, θεωρεί πως μπορεί η μουσική να συνδυαστεί αρμονικά με τους ήχους των V8, V10 και V12 κινητήρων της, με τρεις playlist στο Spotify, τη δημοφιλή εφαρμογή για streaming μουσικής.

Οι μηχανικοί ήχου της Lamborghini συνεργάστηκαν με τον μουσικό παραγωγό Alex Trecarichi για τη δημιουργία αυτών των playlist, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη φόρμουλα Fourier Transform ώστε να βρει τις βασικές συχνότητες των κινητήρων στο ρελαντί, στις 4.000 rpm και σε πλήρη ισχύ.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο Trecarichi βρήκε τη συχνότητα του V12 των 780 PS στην Aventador Ultimae. Συγκεκριμένα, στο ρελαντί ο κινητήρας «τραγουδά» σε φα δίεση (92,5 Hz), στις 4.000 rpm η νότα αλλάζει σε σολ (98 Ηz), και σε πλήρη ισχύ πάει σε σολ δίεση (103,83 Hz). 

Έτσι, ο Trecarichi συνδύασε κάθε συχνότητα στην τονικότητα ορισμένων κομματιών, όπως είναι το Canone Infinito (φα δίεση), το Run Away (σολ) και το We Can All Dance (σολ δίεση).

Ο Mario Mautone, Συντονιστής Οχημάτων της Lamborghini, συνδέει τον ήχο του V12 με το βιολί: «Είναι αυτή η ακατέργαστη, μεταλλική ηχώ που στη συνέχεια ενσωματώνεται στην ψυχοακουστική εμπειρία, τη χημική και συναισθηματική απόκριση στο ηχητικό κύμα που ο εγκέφαλός μας μετατρέπει σε θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις.»

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την playlist των 24 τραγουδιών για τον V12 παρακάτω, ή πατώντας εδώ.