Η «Λευκή Βίβλος» της Goodyear για την οδική ασφάλεια


Το project εστιάζει στις συνήθειες των εκπαιδευτών οδήγησης στην Ευρώπη για την οδική ασφάλεια των νέων οδηγών.

  • 11/12/2013

H Goodyear Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) παρουσίασε την Τετάρτη 11/12 τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Σχολών Οδήγησης (EFA).

Παράλληλα με την έρευνα,η Goodyear EMEA δημοσίευσε μια «Λευκή Βίβλο» για την Οδική Ασφάλεια - «Driving Safety First: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους νέους οδηγούς».

Η «Λευκή Βίβλος» παρουσιάστηκε και αναλύθηκε στα μέλη του συμβουλίου Ασφαλών Ευρωπαϊκών Μεταφορών  σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το project εστιάζει στις συνήθειες των εκπαιδευτών οδήγησης στην Ευρώπη για την οδική ασφάλεια των νέων οδηγών. Η έρευνα βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα για την οδική ασφάλεια της Goodyear για τους νέους οδηγούς και θα επικοινωνεί συστάσεις  στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής, άμεσα εμπλεκόμενους σε θέματα οδικής ασφάλειας και αυτοκινητοβιομηχανίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους νέους οδηγούς.

Είναι η 4η ετήσια έρευνα για την οδική ασφάλεια της Goodyear και η πρώτη που επικεντρώνεται στο ρόλο της εκπαίδευσης των οδηγών. Για τη δεύτερη χρονιά η Goodyear EMEA συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Σχολών Οδήγησης, την πανευρωπαϊκή ένωση για τους εκπαιδευτές οδήγησης και τις σχολές οδήγησης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.334 εκπαιδευτές οδήγησης της ΕΕ, καθώς επίσης και εκπαιδευτές από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ν. Αφρική. Η έρευνα αποτελεί συγκέντρωση των απόψεων των εκπαιδευτών οδήγησης που τοποθετούν σε μία κλίμακα παράγοντες όπως ο σημαντικός ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη των νέων οδηγικών συνηθειών και τις τεράστιες διαφορές στα πρόγραμματα οδήγησης στις διάφορες χώρες.

Η Goodyear EMEA και η EFA έχουν χρησιμοποιήσει την έρευνα για να αναπτύξουν από κοινού μια «Λευκή Βίβλο» σχετικά με το τι πολιτική θα προτείνουν οι δάσκαλοι με όταν θέλουν να διαβεβαιώσουν για την ασφάλεια των νέων οδηγών.

Μέσω αυτής της έρευνας η Goodyear EMEA και ο EFA στόχο έχουν να αποκαλύψουν τα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον εκπαιδευτή οδήγησης, και να διερευνήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αύξηση της ευαισθητοποίησης νέων οδηγών σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη οδήγηση.

Συστάσεις της Goodyear EMEA καλούν τους αρμόδιους να ενσωματώσουν τη συντήρηση αυτοκινήτων στην εξέταση των υποψηφίων οδηγών, καθώς και  την έρευνα βελτίωσης στο καθεστώς δοκιμών.

Ο αντιπρόεδρος επιβατικών ελαστικών της Goodyear Ευρώπης, τη Μέσης Ανατολής και την Αφρικής, Michel Rzonzef, δήλωσε: «Εμείς στην Goodyear καλωσορίζουμε την δέσμευση της EFA να συνεργαστεί μαζί μας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους νέους οδηγούς. Η έρευνά μας δείχνει πως η από κοινού εργασία με τους αρμόδιους φορείς και την αυτοκινητοβιομηχανία μπορούν να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της ασφάλειας στους νέους οδηγούς. Θέλουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μάθουν να οδηγούν και ποιες είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση τους για την οδική ασφάλεια. Εξετάζοντας στοιχεία από ένα ευρύ δείγμα εκπαιδευτών οδήγησης, θέλουμε να γνωρίζουμε πώς η εκπαίδευση οδήγησης έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του φορτίου και να κατανοήσουμε τις πιθανές μελλοντικές τάσεις».

Έρευνα της Goodyear EMEA λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τα εξής: τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της κατάρτισης και των δοκιμών, αποτελεσματικές τεχνικές για την προπόνηση των αρχάριων οδηγών, ώστε να γίνουν ασφαλής οδηγοί,νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οδηγική συμπεριφορά, και το επίπεδο της πληροφόρησης των νέων οδηγών σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου.

Η Goodyear EMEA και EFA σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να διαμορφώσουν τα μελλοντικά σχέδια για την οδική ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω συνεργασία με σχολές οδηγών, καθώς και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για να ενημερώσει τους αρχάριους οδηγούς για το πώς να είναι πιο ασφαλείς στο δρόμο.

Ο John Lepine, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Σχολών Οδήγησης (EFA),δήλωσε: «Καλοσορίζω αυτή την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Goodyear και πάλι - το έργο αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της στάσης των εκπαιδευτών οδήγησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα με προηγούμενη έρευνα της Goodyear για την οδική ασφάλεια, ελπίζω πως οι γνώσεις που θα πάρουμε από τα προγράμματα του 2013, θα ενισχύσουν περαιτέρω την κατανόηση του ρόλου του δασκάλου για την οδική ασφάλεια».