Η Lotus Esprit είναι ξεχωριστή. Ειδικά αυτή που οδηγούσε ο Colin Chapman!


Το αυτοκίνητο του αφεντικού της Lotus έχει άλλη χάρη ως μεταχειρισμένο. Και φυσικά και άλλη τιμή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: Mark Donaldson Ltd
  • 15/5/2020

Η σχεδιασμένη από τον Giorgetto Giugiaro Εsprit, με το σφηνοειδές αμάξωμα, ήταν η βιτρίνα της Lotus τη δεκαετία του ’80 και φυσικά μια Esprit οδηγούσε και ο άνθρωπος ο οποίος ίδρυσε τη Lotus, ο Colin Chapman. Η προσωπική του Esprit, την οποία βλέπετε στις φωτογραφίες κατασκευάστηκε μεν το Φεβρουάριο του 1981 αλλά ταξινομήθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ενώ τη χρησιμοποιούσε μέχρι και το θάνατό του, το Δεκέμβριο του 1982.

Φυσικά η Esprit του… αφεντικού δεν ήταν σαν όλες τις άλλες. Ήταν η turbo και το διαλαλούσε με τις μεγάλες επιγραφές στο προφίλ της, ενώ ήταν και η πρώτη που είχε εξοπλιστεί με ζάντες της BBS. Το αμάξωμά της ήταν διαφοροποιημένο στα σημεία, η ανάρτησή της ήταν και χαμηλωμένη και τροποποιημένη, το εσωτερικό της επενδυμένο με κόκκινο δέρμα, ενώ ο εξοπλισμός της περιλάμβανε μεταξύ άλλων κλιματισμό και φίλτρο γύρης.

Η συντήρησή της γινόταν αποκλειστικά στο εργοστάσιο, ενώ μετά το θάνατο του Chapman -o οποίος είχε καλύψει μαζί τις κάτι παραπάνω από 6.000 χιλιόμετρα- και μιας και ήταν ιδιοκτησία της Lotus την οδήγησε τόσο η τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Margaret Thatcher όσο και ο τότε πιλότος της Lotus στην F1 Elio de Angelis.

Από το 1983 που η βρετανική εταιρεία την πούλησε μέχρι τώρα έχει αλλάξει αρκετούς ιδιοκτήτες αλλά έχει λιγότερα από 20.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ. Αυτός μαζί και με τους διάσημους οδηγούς της στο παρελθόν είναι και ο λόγος που η τιμή της ξεπερνά τις 80.000 λίρες. Όταν αντίστοιχες «κοινές» Esprit κοστίζουν λιγότερο από τα μισά.