Η Lotus Type 133 έρχεται για να ανταγωνιστεί την Porsche Taycan!


Το ηλεκτρικό τετράθυρο σεντάν θα είναι το δεύτερο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της βρετανικής φίρμας και θα αποκαλυφθεί το επόμενο έτος. Η τετρακίνηση και η ισχύς των 592 ίππων είναι τα μόνα γνωστά χαρακτηριστικά. Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/4/2022

Η Eletre ήταν μόνο η αρχή. Η Lotus θέλει να πάει σε μία πλήρως ηλεκτροκίνητη γκάμα και έχοντας πριν από λίγες ημέρες αποκαλύψει την SUV πρότασή της, την αμιγώς ηλεκτρική Eletre, θα στραφεί τώρα στην εξέλιξη του δεύτερου κινεζικής κατασκευής EV της.

Το ηλεκτρικό σεντάν με τον κωδικό Type 133Eletre πριν πάρει την τελική ονομασία της λεγόταν Type 132) πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2023 και όπως η Eletre θα κατασκευάζεται στην Κίνα. Η τελική ονομασία του Type 133 όταν βγει στην αγορά θα ακολουθήσει την παράδοση της Lotusκαι το όνομά της θα ξεκινά με το γράμμα "E".

Οι υπεύθυνοι της βρετανικής φίρμας δήλωσαν ότι ο άμεσος αντίπαλος και η κύρια πηγή έμπνευσης και σύγκρισης κατά τη διαδικασία εξέλιξης του μοντέλου ήταν η εξαιρετικά δημοφιλής Porsche Taycan. Ο Gavan Kershaw, διευθυντής χαρακτηριστικών και προϊόντων της Lotus, είπε ότι η δυναμική συμπεριφορά κατά την ανάπτυξη της Eletre«πραγματικά έθεσε το πήχη για την πλατφόρμα» και όχι για το ίδιο το αυτοκίνητο, με απώτερο σκοπό την μεταφορά της στο σεντάν Type 133 και σε ένα μελλοντικό crossover με τον κωδικό Type 134.

Ο Kershaw αναφέρθηκε επίσης στις τεχνολογίες της ανάρτησης. Ο ενεργός έλεγχος της ανάρτησης, το CDC (συνεχής έλεγχος απόσβεσης), η ανεξάρτητη ενεργή τετραδιεύθυνση στους πίσω τροχούς με ενεργή αερανάρτηση είναι χαρακτηριστικά που κάνουν την φτιαγμένη από αλουμίνιο πλατφόρμα Electric PremiumArchitecture της Lotus την πιο δυναμικά προσανατολισμένη πλατφόρμα στον Όμιλο Geely. Η Type 133 που θα ακολουθήσει φυσικά θα έχει την ίδια αρχιτεκτονική.

Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για το Type 133 παραμένουν άγνωστες προς το παρόν, αλλά η χρήση του συστήματος μετάδοσης κίνησης της Eletre θεωρείται το πιθανότερο σενάριο. Με τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ συνολικής απόδοσης 592 ίππων, το νέο ηλεκτρικό σεντάν της Lotus θα έρθει αντιμέτωπο με την Porsche Taycan GTS, αφήνοντας χώρο πάνω και κάτω από αυτό για πιο αδύναμες και πιο σκληροπυρηνικές προσθήκες στη γκάμα. Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lotus, Matt Windle, επιβεβαίωσε ότι οι 592 ίπποι είναι «εκεί που ξεκινάμε, θα έρθουν κι άλλα» από τα ηλεκτρικά οχήματα της Lotus.

Σχεδιαστικά, το Type 133 αναμένεται να δανειστεί στοιχεία από το Eletre, αλλά θα υιοθετήσει μια ξεχωριστή σχεδίαση, αν και θα εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εστίαση της Lotus στην αεροδυναμική απόδοση. Ο Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της Lotus, Peter Horbury, ήθελε να τονίσει ότι, ενώ «πρέπει να υπάρχει κάποια συνέχεια και οικογενειακή ταυτότητα» σε όλη τη γκάμα των ηλεκτρικών Lotus, «οι οικογένειες δεν αποτελούνται εξ ολοκλήρου από τρίδυμα ή τετράδυμα. Κάθε μέλος μιας οικογένειας μπορεί να έχει τον δικό του χαρακτήρα».

ΠΗΓΗ: Autocar