Η λύση για την κακοκαιρία: αλυσίδες σε φορτηγά με το πάτημα ενός κουμπιού [vid]


Το RUD Rotorgrip υπόσχεται πως δίνει λύση σε μια δύσκολη κατάσταση για τους οδηγούς βαρών οχημάτων: την τοποθέτηση αλυσίδων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/3/2019

Σε περίπτωση κακοκαιρίας με χιονόπτωση τα φορτηγά και κυρίως οι νταλίκες είναι αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα θέματα, καθώς γλιστρούν διπλώνουν και τελικά κλείνουν σε αρκετές περιπτώσεις τους δρόμους. Και στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων η λύση είναι η τοποθέτηση αλυσίδων, υπόθεση όμως που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ιδιαίτερα αν το φορτηγό έχει ήδη ακινητοποιηθεί. Λύση στο συγκεκριμένο θέμα δίνει η εταιρεία RUD, με το σύστημα Rotogrip που έχει εξελίξει.

Δεν πρόκειται βέβαια για συμβατικές αλυσίδες που με έναν μαγικό τρόπο μπαίνουν γύρω από το λάστιχο αλλά για ένα σύστημα περιστρεφόμενων αλυσίδων που τοποθετείται στο κάτω μέρος του οχήματος. Με το πάτημα ενός κουμπιού το Rotogrip κατεβαίνει και στο λάστιχο του φορτηγού ακουμπά ένας μικρός τροχός που με τρόπο ανάλογο με το δυναμό του ποδηλάτου εξασφαλίζει την περιστροφή των αλυσίδων. Έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή μια τουλάχιστον αλυσίδα να παρεμβάλλεται μεταξύ ελαστικού και οδοστρώματος εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη πρόσφυση.

Το RUD Rotorgrip είναι διαθέσιμο σε τρεις διαφορετικούς τύπους ανάλογα με το μέγεθος του φορτηγού η του λεωφορείου και από το αν διαθέτει ή όχι κύκλωμα πεπιεσμένου αέρα ή όχι, ενώ ρόλο παίζουν και οι αναρτήσεις. Αν είναι δηλαδή συμβατικές ή αεραναρτήσεις. Όσο για το κόστος κυμαίνεται γύρω στις 3.500 ευρώ.