H Mazda ετοιμάζει κινητήρες με απόδοση αντίστοιχη των ηλεκτρικών!


Kάποιες εταιρίες όπως η Mazda πιστεύουν ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο και προσπαθούν να το αποδείξουν.

  • 3/2/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤ: MAZDA

Σε μία εποχή που όλα στρέφονται γύρω από την επερχόμενη ηλεκτροκίνηση, υπάρχουν ακόμα κάποιοι... μοναχικοί καβαλάρηδες, όπως η Mazda, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κλασικός κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Και ότι έχει να μας δώσει πολλά ακόμα, σε τέτοιο σημείο που μπορεί να γίνει άμεσα ανταγωνιστικός με ένα ηλεκτρικό μοτέρ.

Είναι γνωστό ότι η Μazda εξελίσσει μία νέα γενιά κινητήρων με την ονομασία Skyactiv-3, οι οποίοι υπόσχονται ρύπους και κατανάλωση πολύ κοντά σε μία ΕV διάταξη. Μάλιστα όπως δήλωσε ο επικεφαλής εξέλιξης των κινητήρων της Mazda, Mitsuo Hitomi, τομυστικό κρύβεται στην βελτίωση της θερμικής απόδοσης των κινητήρων, δηλαδή στην μείωση του ποσοστού της ενέργειας που χάνεται σε θερμότητα.

O Μitsuo Hitomi είπε ότι με βάση τα υλικά που υπάρχουν σήμερα και τις τεχνολογίες που γνωρίζουμε μπορούμε να φθάσουμε σε ένα ποσοστό θερμικής απόδοσης της τάξης του 56% νούμερο ιδιαίτερα υψηλό για αυτοκίνητο παραγωγής, που μόνο σε αγωνιστικούς κινητήρες (και κυρίως στην Formula 1) μπορεί να δει κανείς.

Πάντως αν όντως επιτευχθεί αυτό το επίπεδο απόδοσης, ο μηχανικός της Mazda υποστηρίζειότι οι ρύποι θα είναι στα επίπεδα ενός ηλεκτρικού μοντέλου, ενώ η οικονομία σε καύσιμο θα είναι αντίστοιχη. Για την ιαπωνική εταιρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να υπολογιστεί και ο τρόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και πόσο αυτό επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, κάτι που αν γίνει θα φέρει πολλά ηλεκτρικά μοτέρ σε δυσχερή θέση απέναντι στα αντίστοιχα εσωτερικής καύσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμα για την παρουσίαση αυτής της νέας γενιάς κινητήρων, αν και με τους Γιαπωνέζους μηχανικούς κανείς δεν πρέπει να αστειεύεται όταν βάλουν κάτι στο μυαλό τους.