Η Mazda ετοιμάζει νέα γενιά κινητήρων με οικονομία καυσίμου έως 30%


Η ιαπωνική εταιρία μπορεί να απουσιάζει εδώ και χρόνια από την ελληνική αγορά, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο τα πηγαίνει περίφημα και… οικονομικά!

  • 23/1/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τουλάχιστον σε ότι αφορά στην επόμενη γενιά κινητήρων η οποία θα ονομάζεται Skyactiv-X και θα λανσαριστεί σε διάφορα μοντέλα της μάρκας από το 2019. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ιαπωνική εταιρία, οι νέοι κινητήρες θα έχουν εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που θα κυμαίνεται στο 20-30%.

Το μυστικό των αποδοτικών Skyactiv-X θα εντοπίζεται στην πολύ υψηλή σχέση συμπίεσης που θα είναι ανάλογη ενός ντίζελ και θα συνδυάζεται με μια εξελιγμένο ψεκασμό βενζίνης. Μάλιστα οι Ιάπωνες αναφέρουν πως στους Skyactiv-X θα υπάρχει τεχνολογία η “Spark Controlled Compression Ignition” περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας με στοιχειομετρικό μείγμα (αναλογία αέρα/καυσίμου) που θα φτάνει στο 29:1 (από 14:1).

Είναι γνωστό άλλωστε πως η Mazda εμμένει στα ατμοσφαιρικά μηχανικά σύνολα δίχως να έχει ασπαστεί το περιβόητο downsizing πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πάντως, στα πλάνα για τους Skyactiv-X περιλαμβάνεται μία plug-in υβριδική διάταξη καθώς και έκδοση με υπερσυμπιεστή.