H McLaren έφτασε τα 15.000 αυτοκίνητα!


Μπορεί το νούμερο να ακούγεται μικρό, όμως πρόκειται για έναν πολύ ειδικό κατασκευαστή που ξεκίνησε μόλις πριν επτά χρόνια την κανονική παραγωγή αυτοκινήτων.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: MCLAREN
  • 27/5/2018

Η παραγωγή σπορ αυτοκινήτων δεν ήταν ποτέ μια υπόθεση μεγάλων αριθμών και ποσοτήτων. Και η περίπτωση της McLaren είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές. Η εταιρία κατάφερε πριν λίγες ημέρες  να συμπληρώσει τα 15.000 αυτοκίνητα σε μόλις 7 χρόνια που έχει ξεκινήσει την παραγωγή της, νούμερο αρκετά μικρό για μεγάλες βιομηχανίες (ακόμα και για τα δεδομένα της Ferrari για παράδειγμα), τα οποία όμως γιορτάστηκαν από τους Βρετανούς με πολυ μεγάλη ικανοποίηση.

Το εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η άνοδος των πωλήσεων είναι κυριολεκτικά γεωμετρική, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ των 10.000 αυτοκινήτων έγινε πριν 18  μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό κατασκεύαζαν περί τα 278 αυτοκίνητα το μήνα, αριθμός απίστευτος για τα δεδομένα της McLaren και του μεγέθους της.

Το αυτοκίνητο υπ' αριθμόν 15.000 είναι μία Blue Curacao 570S Spider, που είναι η κουπέ έκδοση της 570S coupe. H άνοδος της παραγωγής της εταιρίας ξεκίνησε μέσα στο 2016, όταν η ζήτηση για αυτοκίνητα της εταιρίας αυξήθηκε έντονα, υποχρεώνοντς την εταιρία να διπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή της από 10 σε 20 αυτοκίνητα την ημέρα. Το 90% των αυτοκινήτων παράγονται στο εργοστάσιο στο Woking και παραδίδονται σε πάνω από 30 εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Μέσα στο 2017 η εταιρία παρουσίασε δύο νέα μοντέλα, την 570S Spider από την Sport Series και την 720S από την Super Series. Mε αυτά τα νέα μοντέλα, η McLaren κατάφερε να κατασκευάσει 3.340 νέα αυτοκίνητα μέσα στη χρονιά, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ανήκαν στην Sport Series.

Για φέτος τα νέα έρχονται από το επίπεδο της απίστευτης Senna η οποία αν και δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά σε επίπεδο αριθμών (μόλις 500 θα κατασκευαστούν), δίνει μία τεράστια ώθηση στην εικόνα της εταιρίας ως κατασκευαστή των πιο εξελιγμένων σπορ hypercars στην αγορά.