H McLaren F1 απέναντι στις Mercedes-Benz CLK GTR και Porsche 911 GT1 (Video)


Η McLaren F1 θεωρείται το αυτοκίνητο που προηγήθηκε της εποχής του και το οποίο άλλαξε τα δεδομένα στην κατηγορία των supercars πριν από περίπου 30 χρόνια. Ωστόσο, παραμένει κορυφαία ακόμη και σήμερα.

  • ΠΗΓΗ: ROAD AND TRACK.
  • 18/5/2021

Οι συντελεστές του διαδικτυακού καναλιού «Carfection» θέλησαν να δουν κατά πόσο η McLaren F1 παραμένει ικανή να διατηρήσει τον μύθο της στις ημέρες μας. Το αυτοκίνητο που θεωρείται ορόσημο για τον τρόπο κατασκευής του, τις επιδόσεις του και την οδική συμπεριφορά του πλέον είναι σχεδόν τριάντα ετών και παραμένει ένα από τα πιο επιθυμητά μεταξύ των συλλεκτών.

Για να επιτύχουν τον σκοπό τους, συγκέντρωσαν μια πολύ ιδιαίτερη «παρέα» που αποτελούνταν από τη McLaren F1, τη Mercedes-Benz CLK GTR και την Porsche 911 GT1. Ως πεδίο δράσης, επέλεξαν την πίστα δοκιμών Millbrook Proving Ground η οποία βρίσκεται περίπου 75 km βορειοδυτικά του Λονδίνου. 

Οι Γερμανοί, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη McLaren F1, δημιουργώντας εκδόσεις για το δρόμο των αγωνιστικών οχημάτων τους με τα οποία συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (FIA GT Championship), εκείνη την περίοδο, και τα οποία ήταν απαραίτητο να υπάρξουν για να πάρουν οι εταιρείες την «ομολογκασιόν».

Έτσι, η Mercedes-Benz CLK GTR κατασκευάστηκε το 1998-1999 σε 26 μονάδες (20 Coupé και έξι Roadster), όπως όριζαν οι κανονισμοί τής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), που απαιτούσαν τουλάχιστον 25. Διέθετε τον V12 κινητήρα της AMG, χωρητικότητας 6,9 λίτρων, ο οποίος απέδιδε 612 PS.

Αντιστοίχως, η Porsche 911 GT1 δημιουργήθηκε, επίσης, για να πάρει η εταιρεία την «ομολογκασιόν». Κατασκευάστηκε σε 25 μονάδες κυρίως το 1997, πλην μίας που ολοκληρώθηκε το 1998. Είχε εξακύλινδρο, επίπεδο, twin turbo κινητήρα, χωρητικότητας 3,2 λίτρων, ο οποίος απέδιδε 544 PS.

Θυμίζουμε ότι η McLaren F1 είχε κινητήρα V12 κινητήρα της BMW, ο οποίος μετά τις βελτιώσεις που έκαναν οι άνθρωποι της βρετανικής εταιρείας απέδιδε 618 PS. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο είναι αυτό με τον αύξοντα αριθμό πλαισίου Νο 37.

Είναι το μόνο δημιούργησε η McLaren με πλήρη επένδυση από αλκαντάρα στο εσωτερικό του και έχει το αυθεντικό χρώμα στο αμάξωμά του. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε για ποιον λόγο η McLaren F1 παραμένει σημείο αναφοράς ακόμη και σήμερα.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.