Η μεγάλη επιστροφή της Lancia με τις Ypsilon, Aurelia, Delta!


Τα επερχόμενα εξηλεκτρισμένα μοντέλα Ypsilon, Aurelia και Delta θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της επιστροφής της Lancia στο προσκήνιο. Πότε θα παρουσιαστούν και τι γνωρίζουμε για αυτά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/4/2022

O Όμιλος Stellantis έχει σχεδιάσει ένα δεκαετές πλάνο για τις premium μάρκες του (βλέπε Alfa Romeo, DS και Lancia) με σκοπό στην περίπτωση της Lanciaνα την επαναφέρει στις διεθνείς αγορές πλήρως ανανεωμένη με νέα ηλεκτρικά μοντέλα.

Αυτά θα είναι τρία νέα μερικώς ή αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που θα λανσάρονται κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2028, όταν και η Lancia θα γίνει μία πλήρως ηλεκτρική μάρκα. Η ιταλική φίρμα παράλληλα ανακοίνωσε μερικά πολύ ενδιαφέροντα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που πρόκειται να δούμε στη μελλοντική της γκάμα.

Ο Luca Napolitano, Διευθύνων Σύμβουλος της Lancia, δήλωσε σχετικά: «Το μέλλον της Lancia είναι ήδη παρόν και μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουμε μια πρώτη γεύση από τη νέα πορεία που θα μας οδηγήσει να γίνουμε μια αξιόπιστη μάρκα στην premium αγορά, στο όνομα της καινοτόμου, καθαρής και ασφαλής μετακίνησης».

Τρία νέα μοντέλα: Ypsilon, Aurelia και Delta

Μία νέα Lanciaθα έρχεται κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2028. Η αρχή θα γίνει με το ολοκαίνουργιο Ypsilon τέταρτης γενιάς που θα παρουσιαστεί το 2024, διαθέσιμο σε υβριδικές και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Θα αντικαταστήσει το σημερινό Ypsilon, το οποίο παρότι πωλείται με ελάχιστες αλλαγές από το 2011 παραμένει best-seller στην Ιταλία.

Το πρώτο crossover της Lancia θα ακολουθήσει το 2026, αναβιώνοντας ταυτόχρονα την ιστορική ονομασία Aurelia, η οποία χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 1950 και 1958 για μια σειρά μοντέλων σεντάν, κουπέ και κάμπριο. Τέλος, η πολυαναμενόμενη αναβίωση της Lancia Delta θα έρθει το 2028. Τόσο η Aurelia όσο και η Delta θα προσφέρονται αποκλειστικά σε ηλεκτρική μορφή EV, πιθανότατα με βάση κάποια από τις καινούριες ηλεκτρικές πλατφόρμες της Stellantis. Μέχρι το 2028 δε, η Lancia επιβεβαίωσε ότι θα είναι αμιγώς ηλεκτρική μάρκα.

O CEO της Lancia, Luca Napolitano
O CEO της Lancia, Luca Napolitano

Φωτιζόμενες γρίλιες και ρετρό εσωτερικά

Τα νέα μοντέλα θα αντλούν έμπνευση από την πλούσια κληρονομιά της Lancia, ερμηνεύοντας εκ νέου εμβληματικά στοιχεία «με μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο», όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Lancia.

Η γρίλια που θα δίνει το στίγμα της σχεδιαστικής ταυτότητας της μάρκας θα ανανεωθεί χάρη στα «καινοτόμα στοιχεία φωτισμού». Η τάση της φωτιζόμενης μάσκας δεν είναι κάτι νέο, αφού η BMW, η Rolls-Royce, η Mercedes και η Skoda την προσφέρουν ήδη ως επιλογή για ορισμένα μοντέλα.

Ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό και των τριών νέων μοντέλων της Lancia θα είναι ο Jean-Pierre Ploué, που διορίστηκε πρόσφατα διευθυντής της Lancia Design στο Torino Centro Stile και είναι σε στενή συνεργασία με τον Luca Napolitano.

Στο εσωτερικό, η Lancia θα κάνει χρήση μεγάλου ποσοστού ανακυκλωμένων υλικών. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της Lancia την συγκρίνουν με τη Mercedes μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα δούμε μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα και το φινίρισμα.

Η Lancia ανακοίνωσε αναφορικά με την εμπορική της επέκταση ότι θέλει να δημιουργήσει 100 νέους αντιπροσώπους σε 60 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με τις μισές από τις πωλήσεις της να γίνονται διαδικτυακά. Ενώ το αρχικό σχέδιο επέκτασης αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη, εάν τα πράγματα πάνε καλά στο μέλλον, η ιταλική εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει αυτοκίνητα και σε άλλες αγορές.