H Mercedes και η Bosch παρουσίασαν το πρώτο αυτόνομο σύστημα στάθμευσης


Αν στο πάρκινγκ του μουσείου της Mercedes δείτε κάποιο αυτοκίνητο να κινείται χωρίς οδηγό το βέβαια είναι πως δεν έχετε παραισθήσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/7/2019

Για να επισκεφτεί κανείς το μουσείο της Mercedes στη Στουτγάρδη υπάρχουν πολλοί λόγοι, ενώ τώρα προστέθηκε ακόμα ένας. Κι αυτό γιατί το μουσείο είναι ο πρώτος χώρος που πήρε άδεια για αυτόνομη διαδικασία στάθμευσης, ενώ η τεχνολογική υποδομή προέκυψε από τη συνεργασία της αυτοκινητοβιομηχανίας με την Bosch.

Η λειτουργία του συστήματος έχει ως εξής: το αυτοκίνητο και οι επιβαίνοντες φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο, αποβιβάζονται και ο οδηγός ενεργοποιεί τη διαδικασίας μέσω μιας ειδικά εξελιγμένης εφαρμογής στο smartphone του. Η εμπλοκή του τελειώνει κάπου εδώ και όλοι μπορούν να εγκαταλείψουν το χώρο στάθμευσης.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο του προς μια κενή θέση καθοδηγούμενο στο χώρο μέσω των αισθητήρων της Bosch οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Προκειμένου όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια, χωρίς πιθανότητες σφάλματος και κινδύνου το αυτοκίνητο που θα παρκάρει αυτόματα θα πρέπει να διαθέτει αυτόνομη τεχνολογία τουλάχιστον τετάρτου επιπέδου. Μέχρι στιγμής τα αυτοκίνητα που πωλούνται κανονικά είναι στο δεύτερο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει πως η στάθμευσης στο συγκριμένο χώρο γίνεται ακόμα συμβατικά. Δηλαδή από τον οδηγό.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Mercedes τα αυτοκίνητα με αυτόνομη τεχνολογία τετάρτου επιπέδου θα είναι διαθέσιμα σε περίπου πέντε χρόνια.