Η νέα Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25 είναι ένα γλυπτό από ανθρακονήματα! (Video)


Η Porsche γιορτάζει τα 25α γενέθλια της Manthey-Racing με την εξωπραγματική 911 GT2 RS Clubsport 25 που θα παραχθεί σε μόλις 30 αντίτυπα αποκλειστικά για χρήση σε αγώνες και track days.

  • 6/8/2021

Όπως και η Porsche 935 που παρουσιάστηκε το 2018, η νέα Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25 βασίζεται επίσης στην 911 GT2 RS Clubsport. Η δύναμη προέρχεται από έναν 6κύλινδρο twin-turbo μπόξερ κινητήρα 3,8 λίτρων και η μέγιστη ισχύς των 700 ίππων μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, του γνωστού μας PDK.

Ο εξωπραγματικός σχεδιασμός της 911 GT2 RS Clubsport 25 υιοθετεί πολλά εξαρτήματα και στοιχεία από σύγχρονα και μελλοντικά αγωνιστικά αυτοκίνητα της Porsche. Η τεχνολογία και η αεροδυναμική της ειδικής αγωνιστικής κατασκευής έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ δύο διαφορετικών γενεών της εμβληματικής 911, λέει χαρακτηριστικά η γερμανική εταιρεία.

«Η Porsche Motorsport και η Manthey έχουν κερδίσει πολλούς αγώνες και πρωταθλήματα από την ίδρυση της ομάδας πριν από 25 χρόνια – για παράδειγμα επτά φορές το 24ωρο αγώνα στο Nürburging. Από το 2013, οι δύο εταιρείες είναι στενά συνδεδεμένες. Με τη μοναδική ειδική έκδοση 911 GT2 RS Clubsport 25, η επιτυχημένη αυτή συνεργασία έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο», εξηγεί ο Matthias Scholz, επικεφαλής της GT Racing Cars. «H 911 GT2 RS Clubsport 25 επωφελείται από την εμπειρία των αγώνων αυτοκινήτου που έχουν αποκτήσει η Manthey και η Porsche Motorsport σε όλο τον κόσμο. Είναι το τέλειο αγωνιστικό αυτοκίνητο για ιδιώτες οδηγούς και είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα των ικανοτήτων των δύο εταιρειών σε επίπεδο μηχανικής».

Η έμπνευση για την δημιουργία της Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25 προήλθε από την 911GT3 R της Manthey, η οποία έχει αποκτήσει το… παρατσούκλι Grello, λόγω του χαρακτηριστικού πράσινου και κίτρινου εξωτερικού χρωματισμού της. Ο Grant Larson από την Style Porsche, ο οποίος έχει σχεδιάσει θρυλικά αγωνιστικά αυτοκίνητα όπως η 911 RSR, η 911 GT3 R καθώς και η σύγχρονη Porsche 935, πρόσθεσε στη συνέχεια την τελευταία πινελιά.

«Ο σχεδιασμός της 911 GT2 RS Clubsport 25 εκφράζει τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των Porsche Motorsport και Manthey», τονίζει ο Grant Larson. «Συνδυάζει τις δυνατότητες κάθε συνεργάτη σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, και ταυτόχρονα γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των γενεών 991 και 992 της Porsche 911».

Η Porsche 911 GT2 RS Clubsport 25

Όπως και η σύγχρονη Porsche 935, η 911 GT2 RS Clubsport της γενιάς 991 αποτελεί τη βάση για το μοντέλο περιορισμένης παραγωγής. Εδώ, βασικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι η εγκατάσταση του ψυγείου του κινητήρα στο κέντρο, το οποίο μοιάζει με εκείνο που συναντά κανείς στην 911 GT3 R προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα. Όπως η σταθερή ροή αέρα που διατηρεί τη θερμοκρασία του κινητήρα στα βέλτιστα επίπεδα σε μεγάλο εύρος στροφών και η προστασία του σε περίπτωση «επαφών» μέσα στην πίστα.

Την ίδια στιγμή, πλήρως ανασχεδιασμένη είναι μπροστινή ποδιά, η οποία διαθέτει τώρα μια κεντρική εισαγωγή αέρα για βέλτιστη ροή του. Όπως και στην Grello, η ειδική «διπλή» διαμόρφωση στο εξωτερικό της τμήμα αυξάνει την κάθετα παραγόμενη δύναμη στο εμπρός άξονα. Επιπλέον, το όχημα διαθέτει ένα «κλειστό» κάτω μέρος, για ακόμα καλύτερη αεροδυναμική απόδοση, με το εμπρός καπό από carbon να εινα με τη σειρά του πλήρως ανασχεδιασμένο. Όπως και στην 911 GT3 R, οι δύο μεγάλοι αεραγωγοί του, οι οποίο διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό κεντρικό διαχωριστικό, διασφαλίζουν τη διοχέτευση του ζεστού αέρα πάνω από την οροφή στο πίσω φτερό. Την ίδια στιγμή, ένας αγωγός τύπου NACA παρέχει «καθαρό» αέρα μέσα στο κόκπιτ.

Στην ανάρτηση, η 911 GT2 RS Clubsport 25 υιοθετεί βασικά στοιχεία της σύγχρονης Porsche 935, συμπεριλαμβανομένων των 18 ιντσών ζαντών με το κεντρικό τοποθετημένο μπουλόνι. Σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές και επεμβάσεις, η 911 GT2 RS Clubsport 25 έχει μεγαλύτερα μετατρόχια από την 911 GT2 RS Clubsport, ενώ τόσο τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου όσο και το σύστημα διεύθυνσης παραπέμπουν στη σύγχρονη 935.

Το πίσω μέρος της 911 GT2 RS Clubsport 25 διαθέτει και αυτό εκτεταμένες τροποποιήσεις. H αεροτομή διαθέτει νέα πλαϊνά τμήματα και βραχίονες στήριξης, που εξασφαλίζουν βέλτιστη ροή του αέρα. Η ιδιαίτερα φαρδιά πίσω αεροτομή σχηματίζει μια ενιαία μονάδα με το αμάξωμα και οι εισαγωγές στο κάλυμμα του κινητήρα, ακριβώς κάτω από το πίσω παράθυρο, επιταχύνουν την κυκλοφορία του αέρα στο χώρο του κινητήρα. Η Manthey βελτιστοποίησε και τον σχεδιασμό του πίσω διαχύτη, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον το ανασχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας 911 GT2 RS Clubsport 25 είναι οι προβολείς της, που ξεχωρίζουν από έναν ειδικό σχεδιασμό τεσσάρων λωρίδων. Ενώ προέρχονται από την 911 RSR που κέρδισε το Le Mans, έχουν υποστεί περαιτέρω εξέλιξη, όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο φωτισμό της πίστας.

Το εσωτερικό με τον κλωβό ασφαλείας προέρχεται από την 911 GT2 RS Clubsport και συμμορφώνεται με τα πρότυπα της FIA.

25 χρόνια ιστορίας κλείνει η Manthey

Η Manthey-Racing GmbH ιδρύθηκε το 1996 από τον οδηγό αγώνων Olaf Manthey και έκτοτε διατηρεί στενούς δεσμούς με την Porsche. Η εταιρεία με έδρα το Meuspath κοντά στο Nürburgring-Nordschleife, είναι υπεύθυνη για τη συμμετοχή της εργοστασιακής Porsche 911 RSR στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC). Η Manthey δίνει επίσης το παρών στους αγώνες αντοχής του Nürburgring (NLS) και τον 24ωρο αγώνα στην ιστορική πίστα της Γερμανίας με την 911 GT3 R.

Το 2013, η Porsche απέκτησε το 51% των μετοχών της εταιρείας, η οποία απασχολεί τώρα περίπου 200 άτομα και διευθύνεται από τους συνιδιοκτήτες της, Nicolas και Martin Raeder.